avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... NOTIFICARI PLATA SAU SOMATII!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

NOTIFICARI PLATA SAU SOMATII!

doresc sa stiu daca notificarile de plata sau somatiile de plata de la firmele de recuperare pot intrerupe termenul de trei ani de prescriptie exintiva? mentionez ca acestea nu imi sunt inmanate personal ci doar lasate in posta! sunt suficiente pentru ai tine pe ei in termen sau e realmente necesar sa incerce sa ma execute silit in cei trei ani? multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 05:34, 4 Aprilie 2012
Suspendarea sau întreruperea cursului prescripţiei operează numai în situaţiile expres arătate în lege.
Somaţia de plată nu figurează în categoria actelor ce determină întreruperea prescripţiei, conform art. 16 din Decretul nr. 167/1958.
În conformitate cu art. 1091 C. civ., prescripţia extinctivă constituie un mod legal de stingere a obligaţiei. Astfel cum rezultă din art. 1 alin. (1) al Decretului nr. 167/1958, prin prescripţie se stinge dreptul la acţiune având un obiect patrimonial, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege.
Normele care reglementează cauzele de întrerupere a cursului prescripţiei sunt de strictă interpretare, având caracter imperativ, ce interesează ordinea publică.
Somaţia de plată comunicată de reclamant pârâţilor, anterior introducerii acţiunii, nu determină întreruperea cursului prescripţiei.
Somaţia nu este inclusă în categoria actelor prevăzute de art. 16 din Decretul nr. 16771958 care întrerup cursul prescripţiei.
Daca in termenul de prescriere ,banca nu apeleaza la dreptul sau executoriu (care ii revine prin ordonanta de urgenta nr. 99 din 6 decembrie 2006) sau nu mandateaza un executor extern pentru recuperarea creantei, sau nu trimite in judecata debitorul, debitorul nu mai are obligatia rambursarii datoriei, dupa trecerea a 3 ani de cand nu au mai fost platite ratele.
O banca ,institutie de credit ,unitate de recuperare,asiguratori care au preluat creanta , pot intrerupe cursul prescriptiei extinctive sau termenul de prescriptie prin introducerea unei cereri de chemare in judecata, arbitraj, executare silita .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie zallyna zallyna Simpla somatie din partea creditorului, fie ea din partea unei banci sau a fiscului, intrerupe termenul de prescriptie? (vezi toată discuția)
Notificare bendeac bendeac in cazul unui contract ce constituie tiitlu executoriu : 1)Dupa comunicarea titlului executoriu si a somatiei , deci dupa inceperea procedurii de executare ... (vezi toată discuția)
Nelamurire- prescriptie ContSters98165 ContSters98165 buna ziua. in 2003 am facut un imprumut la banca pe numele meu insa banii i-a folosit prietenul meu. A platit o parte din ei pana la inceputul lui 2004 si ... (vezi toată discuția)