avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara platita sporadic ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara platita sporadic ?

Prietena mea este divortata. Copiii au ramas in grija ei. Fostul sot plateste pensie alimentara sarind cate o luna. Am intrebat un avocat care a raspuns ca poate fi dat in judecata numai daca nu plateste consecutiv 60 de zile. Mi se pare ciudat ! Asta inseamna ca din 12 luni poate sa plateasca numai 6 luni ? O luna da si o luna nu ? Oare nu exista nici o forma de a reglementa aceasta situatie ? Cu respect . Michael
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:58, 5 Octombrie 2007
Legea este clara in acest sens neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca constituie infractiunea de abandon de familie, prevazuta si pedepsita de art.305 C.pen.
Incercati sa obtineti o poprire pe salariu. Astfel ca lunar societatea la care lucreaza sa va vireze pensia alimentara datorata copilului.
Nimeni nu stie unde lucreaza fostul ei sot. Cum se poate afla asta ? Dar nu ajunge niciodata in restanta cu 2 luni consecutive. Daca este asa, inseamna ca poate sa plateasca numai 6 luni din 12 ? Sau nu conteaza daca sunt 2 luni consecutive sau nu ? Ce se poate face in acest caz ? Chiar nimic ?
Inteleg din tacerea si rasunsul evaziv pe care l-am primit ca nu se poate face nimic! Cu alte cuvinte : FRATILOR ! Daca aveti copii si nu va pasa de ei , platiti o luna da una nu ! Iese la jumatate de pret ! NU FITI FRAIERI! Asa e in Romania ! URAAAA !!!!!!!!!!!!
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2007
ContSters46325, utilizator
Din punctul meu de vedere poate fi facuta plangerea penala pentru abandon de familie. Faptul ca tatal plateste pensia 6 luni pe an este o dovada ca este ca nu-si indeplineste cu rea-credinta obligatia de intretinere prevazuta de art. 305 pct. b.
Plangere penala.

Poate sari o luna, numai daca in luna ce urmeaza plateste si restanta, altfel ceea ce plateste se cheama plata partiala, care in acesta materie echivaleaza cu o neplata.

Mai mult, in opinia mea, aceasta "inteligenta" modalitate de plata pe care a gasit-o e o dovada clara a relei credinte.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2007
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Intradevar exista solutii. Trebuie numai sa consult un avocat care sa reprezinte pe colega mea.

Alte discuții în legătură

Abandon familial Adyna2006 Adyna2006 Dintr-o relatie anterioara am un copil caruia tatal ii plateste pensie alimentara.Se poate considera abandon familial daca tatal plateste cuantumul stabilit ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Rog ajutor urgent cu un sfat pensie alimentara LUMI1971 LUMI1971 Fostul sot are sa-mi achite pensia alimentara pe 7 luni consecutive.Pe motiv ca nu are loc de munca nu vrea sa mi-o plateasca.In urma procesului de partaj l-am ... (vezi toată discuția)