avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon familial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon familial

Dintr-o relatie anterioara am un copil caruia tatal ii plateste pensie alimentara.Se poate considera abandon familial daca tatal plateste cuantumul stabilit insa o luna da,o luna nu?Pot exista repercursiuni juridice pentru el?Daca solicit marirea cuantumului se iau in calcul ratele restante pe care le are?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 16:14, 29 Septembrie 2011
Pentru recuperarea pensiilor neplatite va puteti adresa unui executor judecatoresc.
Stimata doamna,

Presupun ca va referiti chiar la repercursiuni penale.

In principiu, pentru situatia dvs, ar fi incidente - pentru o neplata in termen de doua luni - prevederile art. 305 Cod penal, respectiv Abandonul de familie:

art. 305. - Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:

c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca, se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) si b), cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.


Totusi, va rog sa observati nuantarea leguitorului: cu rea-credinta. Aceasta inseamna ca daca tatal nu ar mai avea veniturile existente la pronuntarea hotararii, nu poate fi condamnat.

Deci neplata trebuie sa priveasca cel putin doua luni si sa fie urmare a relei-credinte, nu a lipsei, diminuarii veniturilor sau a unei stari de insolvabilitate

Marirea cuantumului tine exclusiv de marirea veniturilor dupa la data pronuntarii.

Cu stima.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator
Pentru a fi eficienta o plangere penala pentru abandon, trebuie ca tatal sa nu plateasca cel putin doua luni, cu rea-credinta, pensia de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca.
Pentru majorarea acesteia, trebuie sa detineti informatii ca acesta castiga mai mult acum, si in baza acestor date, puteti solicita in instanta majorarea cuantumului pensiei de intretinere pentru copilul sau.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
Doinita Stingaciu, Avocat
stiu ca este supraindatorat la banci,are restante multe chiar si a utilitati, insa venitul realizat este mai mare decat atunci cand s-a stabilit cuantumul pensiei.as vrea sa inteleg mai bine:daca el plateste o luna da,una nu il pot trage la raspundere sau e nevoie de 2 luni consecutive de neplata?
Prin practica judiciara s-a stabilit ca este vorba de doua luni consecutive. Daca are asa multe restante nu veti avea castig intr-o actiune penala. Repet, lipseste reaua-credinta.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara platita sporadic ? ContSters46325 ContSters46325 Prietena mea este divortata. Copiii au ramas in grija ei. Fostul sot plateste pensie alimentara sarind cate o luna. Am intrebat un avocat care a raspuns ca ... (vezi toată discuția)
Abandon Borza Borza Buna, vreau sa stiu daca in cazul condamnarii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei(1 an) pentru abandon daca este obligatoriu plata sumei ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere platita partial ContSters159553 ContSters159553 buna ziua, am doi copii incredintati mie in urma divortului de fostul sot.dupa actiunea de marire a pensiei de intretinere din luna iunie a.c, acesta nu ... (vezi toată discuția)