Buna ziua,lucrez intr-un call center,in vanzari,ieri din senin am fost anuntat ca,colaborarea mea cu firma respectiva mai dureaza fix pana pe 20.08.2010.Nu m-i s-a dat vre-un motiv anume,cu toate ca din rapoartele facute vanzarile au inregistrat o oarecare crestere in ultima vreme,fata de perioada cat am fost in concediu...Lucrez ca sef departament acolo,iar dupa aproximativ 2 ani petrecuti acolo,in care nu am avut un avertisment sau un referat m-i s-a transmis ca pot pleca numai cu acordul partilor(cum au tot fortati in acesti ani fosti angajati),lucru cu care nu sunt de acord deoarece doresc sa beneficiez de art. 65.Firma are mai mult de 200 de angajati,si vor cu tot pretul sa ma forteze prin diferite motive sa plec cu acordul partilor,lucru cu care categoric nu sunt de acord,mai ales ca in firma rezultatele proiectului meu de vanzari in decurul acestei perioade cat am fost angajat au fost printre primele.Mai mentionez ca am Cm inregistrata la ITM pe o perioada nedeterminata.Ce ma sfatuiti sa fac?Multumesc anticipat!
Va multumesc tuturor pt ajutor,si va rog sa ma crede-ti ca nu ma gandesc sa-i vdau in judecata,dupa 2 ani in care fiecare a tras din greu sa ne terfelim prin noroi.Pus si simplu atat le-am cerut,pana imi gasesc alceva,tinand cont de criza va dura ceva,mai ales ca locuiesc intr-un oras de provincie...macar sa pot lua o perioada acest somaj.As mai avea o intrebare:imi pot schimba fara sa semnez vre-un act aditional la fisa postului,incadrarea in firma?in sensul sa ma retrogradeze ca functie astfel incat sa imi dau demisia?
Potrivit art. 264 alin. (1) din Codul muncii, sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Asadar poti fi retrogradat din functie in cazul unor abateri disciplinare.
Va multumesc tuturor pentru sfaturile si ajutorul acordat!Va doresc o zi cat mai usoara din toate punctele de vedere.Sper sa iasa corect si firesc.Sa vedem in ce ape ne 'scaldam' pana Vineri,ultima zi.Pe curand :)
1. Sunt doua lucruri distincte:demisia (art.79 din Codul muncii) si acordul partilor (art.55b din Codul muncii). Niciuna nu va da dreptul sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Nu este adevarat ca nu poate angaja pe altcineva in locul dvs.daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului). Sunt unele restrictii numai in cazul concedierii colective.
3. Asa ca nu va lasati pacalit de angajator. El nu vrea sa va concedieze cu art.65 pentru ca ar trebui sa aplice prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Nu va poate modifica CIM decat cu acordul dvs., prin act aditional la CIM.
5. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.