avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Drepturi in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Drepturi in perioada de preaviz

Sunt bugetara si sunt in perioada de preaviz.Beneficiez de dreptul de 4 ore/zi de munca cf.contract colectiv de munca unic pe tara in acest timp?
Secretarul insitutiei spune ca nu este legal.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 22:10, 20 August 2010
Potrivit art. 99, din Legea 188/1999, a doua republicare:
(3) In cazul eliberarii din functia publica, autoritatea sau institutia publica este obligata sa acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.
(4) In perioada de preaviz, persoana care are competenta legala de numire in functia publica poate acorda celui in cauza reducerea programului de lucru, pana la 4 ore zilnic, fara afectarea drepturilor salariale cuvenite.
(5) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. b), c), si e), in perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta are obligatia de a le pune la dispozitie functionarilor publici.
(6) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a)-c) si e), daca nu exista functii publice vacante corespunzatoare in cadrul autoritatii sau institutiei publice, autoritatea ori institutia publica are obligatia de a solicita Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in perioada de preaviz, lista functiilor publice vacante. In cazul in care exista o functie publica vacanta corespunzatoare, identificata in perioada de preaviz, functionarul public va fi transferat in interesul serviciului sau la cerere.
(7) Functionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei functii publice vacante la nivel inferior
Conform CODULUI MUNCII ( Legea 53/2003 reactualizata) la SECŢIUNEA a 6-a Dreptul la preaviz se prevede :
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).*
__________
*Alineatul (3) a fost introdus prin art. I pct. 38 din O.U.G. nr. 65/2005.

Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;*
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Art. 75. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.
Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
Am uitat sa va intreb!
Sunteti functionar public sau personal contractual?
Daca sunteti functionar public sunt aplicate dispozitiile indicate de mine, potrivit statului functionarilor publici.
Daca sunteti personal contractual, atunci sunt aplicabile dispozitiile codului muncii, indicate de d-na. avocat.
Perioada de preaviz este reglementata art. 73-75 din Codul Muncii, dar si in alte articole privind concedierea si demisia.

Preavizul si drepturile angajatului in aceasta perioada difera, dupa modul de incetare a contractului individual de munca.

Spre exemplu, in cazul concedierii, preavizul dureaza in mod obligatoriu minim 15 zile, pentru functiile de executie, si de minim 30 de zile pentru functiile de conducere. Important de retinut este ca termenul se calculeaza in zile lucratoare si nu in zile calendaristice. Exceptie de la aceasta prevedere face cazul concedierii unui angajat aflat in perioada de proba, considerat nepregatit profesional pentru postul ocupat, durata de preaviz nefiind obligatorie.

Intotdeauna decizia de concediere scrisa, indiferent de motivul invocat de angajator, trebuie sa contina durata preavizului, conform art. 74 alin 1, pct. b, preavizul urmand sa fie calculat din prima zi dupa data comunicarii deciziei de concediere angajatului.

In cazul demisiei, reglementata de art. 79 din C. muncii, contractul individual de munca se considera incheiat numai dupa implinirea termenului de preaviz. Durata preavizului se stabileste fie prin contractul de munca, fie prin contractul colectiv de munca aplicabil. Numai in aceasta situatie, angajatul poate sa renunte la perioada de preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile stabilite prin contract, spre exemplu plata salariului.

Daca salariatul avea dreptul si la bonuri de masa, atunci acestea trebuie sa acopere inclusiv perioada de preaviz, indiferent ca sunt luate la finalul lunii in care contractul de munca a incetat.

In aceasta perioada contractul de munca isi pastreaza toate efectele. Astfel, programul de lucru ramane de 8 ore, si poate scadea la mai putin – respective 4 ore, daca incetarea contractului de munca s-a facut prin concediere pentru motive care tin de angajat. Angajatorul poate sa renunte la preaviz, total sau partial, in caz contrar contractul individual de munca inceteaza numai dupa expirarea preavizului.
daca esti functionar public ai dreptul la reducerea programului de lucru cf.art.99 alin.4 din L.188/99 de pana la 4 ore /zi. Daca esti pers.contractual de asemeni ai dreptul la reducerea rpogramului de lucru

Alte discuții în legătură

Post aflat in litigiu anamaria81 anamaria81 Postul pe care il ocup in urma suspendarii deciziei de concediere, se desfiinteaza ca urmare a unei noi reorganizari si se infiinteaza alte posturi. ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a pune la dispozitia functionarului public eliberat din functie lista functiilor publice vacante addi68 addi68 Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici prevedea in forma sa din decembrie 2012 la art. 99, par. (5) ca \\"În cazurile prevăzute la alin. ... (vezi toată discuția)