romascanu a scris:
Unde scrie ca partile sunt obligate sa parcurga in prealabil procedura succesorala notariala?
....Asta e intrebarea ...adica viceversa.
Stimata d-na avocat
Am mai spus-o: sursele mele de imbunatatire a cunostintelor nu sunt nici ziarele si nici google. Intr-o oarecare masura prezentul forum poate fi, pentru mine, un mijloc, dupa ce verific informatia.
Nu as fi intervenit cu al doilea mesaj, daca nu eram eu primul care am raspuns. Am vrut sa aflu noutati.
Acum sa va raspund la intrebare (poate fi util si utilizatorului care a deschis subiectul).
1. In materia procedurii succesorale, de regula, procedura necontecioasa primeaza celei contencioase.
2. Dupa cum stiti, actele de deces se intocmesc la primarie.
Potrivit prevederilor art. 68 din Legea notarilor publici, secretarul u.a.t. in raza careia defunctul si-a avut ultimul domiciliu, atunci cand are cunostinta ca mostenirea cuprinde bunuri imobile, este obligat sa deschida procedura succesorala notariala.
3. Exista un registru de evidenta a succesiunilor, care se tine la notarul public.
In cazul in care intr-o circumscriptie teritoriala sunt mai multe birouri de notari publici, registrul este tinut prin rotatie conform regulamentului.
4. Potrivit art. 14 C.proc.civ. instanta judecatoreasca este competenta sa judece:
a) cererile privitoare la validitatea sau executarea dispozitiilor testamentare;
b) cererile privitoare la mostenire, precum si cele privitoare la pretentiile pe care mostenitorii le-ar avea unul impotriva altuia;
c) cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului impotriva vreunuia din mostenitori sau impotriva executorului testamentar.
5. In conformitate cu prevederile art. 78 lit. b) cand succesibilii isi contesta unii altora calitatea sau nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la intinderea drepturilor care li se cuvin, procedura succesorala notariala se supenda iar notarul indruma partile sa solutioneze neintelegerile dintre ele pe cale judecatoreasca.