avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi concediere individuala

sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca fostii colegi au primit in urma concedierii colective.firma a ramas dar conducerea e schimbata.multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:53, 20 August 2010
important va fii sa convigeti instanta ca e vorba de drepturi salariale ca urmare a concediere individuale si pe care le puteti cere in termen de 3 ani ... vedeti daca nu s-ar aplica un alt c.c.m. in afara de ccmun 2007-2010, spre exemplu c.c.m. ramura comert unde exista clauza conform careia sunt 2 salarii compensatorii.
1. Greseala pe care o fac multi este ca acesta compensatie se cuantifica in unul sau mai multe salarii dar nu este un drept salarial.
2. Iata ce soune CCMUNN:
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
3. Adevarul este ca nici instantele de judecata nu au dat verdicte unitare: unele considera termenul de 3 ani, altele de 6 luni (!?).
cu toate ca ma repet asa cum se precizeaza la lit.e) este vorba de nasterea dreptului la actiune in caz de neexecutare a c.c.m. sau a unor clauze din acesta ori in conditiile in care acesta a fost semnat in 2006 cum s-ar fii putut presupune ca trebuie deschisa actiunea din moment ce nu era decisa concedierea.
Eu am vazut exclusiv practica potrivit careia compensatiile aferente concedierii sunt drepturi banesti a caror solicitare se prescrie in 3 ani. (curtile de apel Craiova si Timisoara).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensator neplatit la timp zaharia ion zaharia ion Mi s-a restructurat postul de munca si am fost dat in somaj.Conform contractului colectiv de munca dupa restructurare trebuia s-a mi se dea 3 salarii ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu blareanabel blareanabel incepand cu data de 01martie 2009 firma la care am lucrat m-a trimis in somaj,mentionez ca la data respectiva nu m-am interesat nicaieri daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)