Din punctul meu de vedere, lucrurile stau cam asa: in cursul urmaririi penale, avocatul nu are dreptul sa studieze dosarul; el are dreptul sa asiste, sa formuleze cereri si sa depuna memorii. Tot asa, parerea mea este ca nici nu are de ce sa puna intrebari atunci cind asista la efectuarea unui act de urmarire penala; asta o fac organele de urmarire penala. Daca vrea sa pregateasca o aparare clientului sau si sa aiba acces la toate actele din dosar, sa faca lucrul acesta la momentul prevazut de lege, adica sa astepte pana la prezentarea materialului de urmarire penala, institutie care si-ar pierde orice relevanta daca avocatul (si implicit invinuitul) ar avea acces la toate actele din dosar chiar de la IUP.
In concluzie, ideea ar fi sa nu confundam urmarirea penala cu faza de judecata, cand lucrurile stau cu totul altfel. Cit despre plangerile ce le pot face, am vazut multe din acestea care nu au avut nici un rezultat, daca raspunsurile au fost bine argumentate. chestiunea e ca nu numai invinuitul sau avocatul sau au drepturi, ci si organele de urmarire penala. Ce ar fi daca, de exemplu, unui avocat i s-ar pune la dispozitie toate actele dintr-un dosar in care exista mai multe autorizatii de interceptare a convorbirilor telefonice ce sunt in curs de derulare tocmai in acel moment? S-ar duce de ripa toata munca organelor de urmarire penala pe apa simbetei....
Nu mi se pare moral ca avocatul sa poata studia dosarul, atat timp cat organul de UP nu a terminat de administrat probele in acuzare.
Si la asta cred ca s-a gandit si legiuitorul, cand nu a prevazut expres acest lucru in CPP
Inca ceva, in declaratiile de martor si in cele ale pv sunt trecute datepersonale, iar conform Lg 544/2001, acestea sunt confidentiale.
Da, parerea mea este ca despre aceasta s-a discutat mult si la topik-ul:
www.avocatnet.ro/content/for...