avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este sau nu secret dosarul in faza de urmarire penala ?

A obtinut cineva castig de cauza prin hotarare judecatoreasca in ipoteza in care procurorul refuza sa raspunda la o cerere de studiere a dosarului penal cand este vorba de o persoana invinuita?
Decizia in interesul legii pronuntata de ICCJ nu consider ca este incidenta in acest caz si procesul ar trebui sa ajunga sa se judece pe fond fara a exista inadmisibilitate deoarece nu s-a dispus nimic...
Nu exista niciun text de lege care sa imi interzica sa studiez dosarul.Nici un text de lege nu prevede ca dosarul este secret in urmarirea penala.Deci, daca ajung pe fond si legea nu imi interzice studierea dosarului…ce ar putea decide instanta…?
Mai este vorba si de accesul la justitie si CEDO…in sustinerea plangerii…deoarece nu se poate redacta o plangere penala fara studierea dosarului pentru a se cunoaste ceea ce s-a declarat.
Este vorba de o persoana care dupa parerea mea este nevinovata dar a fost pusa sub invinuire datorita unor declaratii mincinoase.Prin urmare, studierea dosarului trebuie facuta pentru a se putea redacta o plangere penala pentru marturie mincinoasa si denunt calomnios ( persoana care a exercitat agresiunea si a depus plangere penala are si certificat medico legal-adica a si ticluit probe…).
Si clienta mea are certificat IML…
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:48, 26 Octombrie 2010
Si totusi ...Parchetul de pe langa judecatoria Constanta a acceptat xerocopierea , contra cost cu chitanta in regula, in faza actelor premergatoare...:slap:Reprezentam partea vatamata.
Intrebare: Daca s-a putut studia dosarul si elegant, contra-cost, s-a putut incuviinta si xerocopia filele solicitate, de ce nu se poate solicita acest lucru in alte parchete? Nu exista o practica unitara?
Ultima modificare: Marți, 24 August 2010
Silvia Renate Mihai , Avocat
Deoarece in Romania "stat comunitar" nu exista practica unitara si nu exista o gandire democrata iar dreptul comunitar nu prea se respecta.
In Bucuresti la parchete nu au servicii xerox contra cost.
In plus, se sustine ca dosarul in faza de urmarire penala este secret.
Mai mult de atat, la instante din cate stiu nu se admite sa faci copii xerox dupa dosar atunci cand este vorba de arestare preventiva.Ma refer la infractiunile grave unde complexitatea cazului este mare intrucat sunt dosare unde nu cred ca este chiar necesar sa se faca copii xerox in faza de urmarire penala...Ma refer la dosarele simple...
Daca este vorba de arestare preventiva, aveti posibilitatea de a lua la cunostinta invinuirea, de a studia dosarul, etc, deci aveti mai multe sanse de a-i cunoaste continutul.
Totusi, ma intreb de ce unele dosare sunt mai putin publice( a se vedea conferintele de presa ale politistilor si procurorilor) iar altele nepublice. Legea nu se aplica egal pentru toti?
Si in cazurile cu arestati exista probleme.Sunt 30 de avocati alesi si dosarul sta in arhiva 12 ore...
Daca e vara chiar mai putin...

Ma refeream la xeroxul dupa dosar dupa dosarul de urmarire penala.
Am facut odata o cerere dar nu mai tin minte ce s-a intamplat...adica ce a decis instanta...
Dosarul de urmarire a stat la judecatori 3 zile si a intrat in arhiva dupa ce s-a inchis la xerox...
Apoi, a doua zi, l-a luat imediat procurorul dupa sedinta...
Nu mai puteam sa fac xerox intruct dosarul plecase la parchet...si parchetul nu are xerox pentru public...

Alte discuții în legătură

Procedura post-nup, admitere studiere dosar penal caroll caroll Buna ziua. Am solicitat aprobare Parchetului, pentru studierea dosarului de cercetare penala, in care am avut calitatea de parte vatamata, la un an dupa ... (vezi toată discuția)
Procurorul intarzie solutionarea dosarului georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea speta: in urma cu 2 ani l-am reclamat la politie pe un vecin pentru tulburare de posesie. Politia a stat 1 an sa ... (vezi toată discuția)
Studiere dosar penal avform avform Sunt reprezentant al unei societati comerciale care are dosare penale in lucru pe la parchete sau IPJ - uri. Avand in vedere ca avem calitatea de ... (vezi toată discuția)