avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... consecinte juridice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

consecinte juridice

cand se intelege ca un act depus la o autoritate este depus pentru a produce sau nu consecinte juridice ???
prezentarea unui contact de vanzare cumparare act sub semnatura privata in fata comisiei de fond funciar cu ocazia aplicarii Legii247/2005 pentru a se dovedii ca titlul de proprietate emis cu ocazia aplicarii Legii 18/1991 a stat la baza acestui act se intelege ca prezentarea a fost facuta pentru a produce consecinte juridice sau nu
comisia trebuia sa stabileasca legitimitatea titlului de proprietate adica sa hotareasca asupra stingerii sau mentinerii unui drept
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 15:27, 27 August 2010
actul de vinzare cumparare a unui bun imobil (casa, teren) incheiat intr-o alta forma decit cea legala, autentica (in fata notarului public) nu produce consecinte juridice decit intre parti si nu fata de terti.
Pentru a produce efecte juridice, respectivuyl contract trebuie incheiat in forma ceruta de lege....in cazul imobilelor (teren si constructii) contractul trebuie incheiat in forma autentica, la notar.
Ceea ce ati prezentat dvs are valoarea unui antecontract, o promisiune de vanzare si prin urmare nu produce efecte juridice.
catalin ciobanu a scris:

actul de vinzare cumparare a unui bun imobil (casa, teren) incheiat intr-o alta forma decit cea legala, autentica (in fata notarului public) nu produce consecinte juridice decit intre parti si nu fata de terti.


2007_rozi a scris:

Ceea ce ati prezentat dvs are valoarea unui antecontract, o promisiune de vanzare si prin urmare nu produce efecte juridice.


:oops: Din cele scrise mai sus ar rezulta pe de o parte ca actul autentic ar produce consecinte si fata de terti iar pe de alta parte ca actul sub semnatura privata nu ar avea efecte juridice :stunned: FALS

In speta de fata, diferenta intre actul sub semnatura privata si actul autentic nu este sfera persoanelor afectate, care este INTOTDEAUNA aceeasi (NUMAI partile, pentru ca actul juridic civil ca si hotararea judecatoreasca civila este un res inter alios ) ci OBIECTUL si EFECTELE. Actul sub semnatura privata nu are ca obiect si nu opereaza transferul de proprietate ci doar naste o obligatie de a face (de a transmite in viitor proprietatea). Adica are efecte insa nu ACELEASI efecte cu actul autentic (ar fi si absurd sa fie aceleasi efecte pentru ca atunci ar face inutila forma autentica).
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
actul sub semnatura privata poate fi transformat in vanzare autentica prin cerere la instanta judecatoreasca de a o pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare. Ante contractul produce deci efecte juridice pentru viitor fiind o promisiune bilaterala de vanzare cumparare. daca din anumite cauze acesta nu se poate incheia in forma autentica, acest lucru poate fi cerut in instanta de judecata de oricare dintre parti. de obicei de cumparator...
Mai bine spuneti exact ce urmariti cu aceasta intrebare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Antecontractul este obligatoriu la notariat? sudussrl sudussrl antecontractul de vanzare-cumparare a unei case este obligatoriu de incheiat la notariat? (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)