avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctionarea unui salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctionarea unui salariat

In ce conditii si ce procedura exista sa sanctionez material un salariat pentru neandeplinirea sarcinilor de serviciu , mai precis pentru producerea de rebuturi si neurmarirea parametrilor de productie comform fisei postului ? Este adevarat ca numai instanta de judecata poate stabili valoarea prejudiciului si implicit cu cat se poate sanctiona angajatul ?
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 23:41, 23 August 2010
Procedura de sanctionare este prevazuta de Codul Muncii. Exceptand sanctiunea avertismentului, pentru celelate sanctiuni prevazute de cod , inclusiv pentru raspunderea materiala , este necesara efectuarea unei cercetari administrative.
In urma cercetarii administrative si stabilirii cuantumului pagubelor produse, angajatorul te va actiona in judecata cerand instantei sa emita o hotarare prin care sa fii obligat la plata pagubelor produse. Daca instanta de judecata, va aprecia ca din probele administrate in cauza cererea angajatorului este intemeiata, va emite hotararea ceruta de angajator, iar daca nu vor fi probe temeinice care sa angajeze raspunderea ta, o va respinge.
In fine daca hotararea data de prima instanta nu va fi schimbata in calea de atac, devenind definitiva, va fi investita cu titlu executoriu de angajator si va trece la executarea ta.
Bafta!
Si pentru avertisment trebuie sa faci cercetare disciplinara!
Pentru "toy_story"
Nu am gresit. Iata textul din Codul muncii art. 267 al.1:
Art. 264. - (1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;

b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabileşte un alt regim sancţionator, va fi aplicat acesta.
Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeaşi abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancţiune.
Art. 266. - Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Art. 267. - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
Ultima modificare: Luni, 23 August 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate rak0770 rak0770 Un salariat lipseste nemotivat in fiecare luna cate o zi sau doua. Cum se poate desface CIM? (vezi toată discuția)
Sanctionare Claark Claark Am primit o sanctionare de - 10 % din salariu. Ce se intampla, daca nu semnez decizia de sanctionare ? (vezi toată discuția)