avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va trebui sa platesc ???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va trebui sa platesc ???

Buna ziua,

Am semnat un act aditional la contractul de munca in care este specificat cluaza legata de formare .
Contractul din cate se observa este pe 1 an , fara sa fie specificata o suma anume.
Eu mai am 6 luni din acest contract.

Am fost trimis la formare in afara tarii – 24 zile calendaristice – sau 18 zile lucratoare
Formare care nu a constat intr-un curs specializat.Doar am petrecut timpul cu colegul din strainatate care mi-a aratat modul lor de lucru .

Cele 2 articole din actul aditional care au legatura cu formarea:
Art.7 Salariatul este de acord sa efectueze stagii de pregatire si scolarizare in Germania. Firma va suporta costurile de deplasare, cazare, asigurare si diurna.
Art.8 Primele acordate, precum si costurile de scolarizare si formare profesionala presupun o relatie contractuala de cel putin un an intre angajat si angajator. In cazul incetarii sau desfacerii contractului de munca din motive imputabile salariatului, acestuia i se vor retine aceste costuri din ultimul salariu platit, dupa cum urmeaza:
- costuri de scolarizare si formare profesionala – 1/12 din valoarea costurilor pentru fiecare luna nelucrata din termenul de un an – perioada de un an curge de la ultima zi de scolarizare
- prima – 1/6 din valoarea primei pentru fiecare luna nelucrata dupa data acordarii primei – perioada de un an este considerata incepand cu 6 luni inainte de acordarea primei si se incheie dupa o perioada de 6 luni de la acordarea acesteia

Intrebarea mea este daca mi se poate impune sa platesc aceasta formare , in conditiile in care nu a fost nici o formare ?
Parerea mea este ca mi se poate cere sa platesc doar cheltuielile cu transport , cazare si poate diurna.As dori raspunsul unor specialisti in domeniu.

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: romibaro , utilizator 10:21, 17 Octombrie 2007
formarea profesionala poate insemna atat un curs de specializare cat si un schimb de experienta cu cineva din domeniul in care activezi din strainatate. faptul ca acolo cineva a stat la dispozitia ta ca sa iti impartaseaca din experienta lui profesionala inseamna ca respectiva persoana e platita sa faca asta. Deci in concluzie daca in contract e prevazut clar in ce masura ti se va imputa formarea profesionala daca pleci inainte de termen. Iar ca sa sustii ca nu a fost chiar un curs.....cum o dovedesti?
Bun , dar chiar daca e asa cum mi se raspunde mai sus , atunci ce sume ar putea sa mi se impuna la plata ?
transportul ,cazarea si diurna ?
Sau diurna nu poate sa ti-o impuna ?
atat timp cat nu este stipulata o suma reprezentand daune pentru ca pleci din firma mai devreme decat te-ai obligat prin actul aditional, nu ti-o pot cere.
pe de alta parte, deplasarea ta s-a facut in interesul serviciului, si nu ar trebui sa iti ceara bani inapoi pe o deplasare pe care ai fost obligat sa o faci.
asa ca, succese mai departe!
Am primit 2 raspunsuri la intrebarea mea , dar amandoua intra in contradictie.
As dori si un raspuns de la cineva care a trecut prin situatie asemanatoare.
Legea spune clar: se restituie doar cheltuielile pricinuite de curs, nu si diurna sau indemnizatie. In cazul in care pleci vei plati proportional cu perioada nelucrata toate cheltuielile prilejuite de "formarea profesionala". Adica, daca pleci dupa 6 luni de la terminarea formarii, platesti jumatate din cazare, drum si contravaloarea cursului. De retinut faptul ca orice cheltuiala suportata de angajator pentru formarea ta profesionala trebuie demonstrata cu acte in instanta. Judecatorii o vor cere. Eu zic sa nu te sperii. Un astfel de proces e prea costisitor si angajatorii nu si-l permit. Cat despre retineri din ultimul salariu, sunt ilegale. Exista un decret nush ce nr are, unde zice ca angajatorul nu are dreptul sa iti retina ultimul salariu sau carnetul de munca in cazul in care la plecarea din firma ai datorii fata de el. Pentru recuperarea debitelor trebuie sa te dea in judecata.

Alte discuții în legătură

Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Angatorul te obliga sa ramai la ei. laur007g laur007g anonim (utilizator neinregistrat) Sambata, 28 Martie 2015, 08:53 Buna ziua, De aproximativ 3 ani lucrez Inginer de Proces la o firma ... (vezi toată discuția)
Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)