avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de scolarizare in cim
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de scolarizare in cim

buna ziua,
asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare profesionala la locul de munca constand in gradare si constructie tipare pe o perioada de minim un an .Ca urmare se obliga sa lucreze in cadrul firmei cel putin 3 ani de la semnarea contractului de munca. In cazul in care angajatul isi depune demisia mai repede de 2 ani de la terminrea scolarizarii se obliga sa plateasca ,proportional cu perioada nelucrata,toate cheltuielile ocazionate de scolarizarea lui.``
Am semnat contractul in dec 2005 si as dori sa plec la 1 oct 2008 ,adica in 2ani si 10 luni de la semnarea contractului.
Scolarizarea a fost facuta concomitent pentru 4 persoane si a cuprins :
-training pentru softul utilizat 1saptamana
-asistenta din partea unui delegat de la firma colaboratoare din germania care a stat in romania 1an si 8luni (timp pe care firma il considera scolarizare si la finalul caruia colegii mei au semnat un act aditional in care se precizeaza ca a luat sfarsit scolarizarea ).Delegatul a condus departamentul in aceasta perioada deoarece a fost un departament infiintat in dec 2005 si nu au existat specialisti in cadrul firmei la care sunt angajat.
Eu nu am semnat acel act aditional in care se precizeaza sfarsitul scolarizarii deoarece nu am fost scolarizata pe elementele precizate in contract,ci pe metode de lucru folosite de firme si nu consider ca am avut nevoie de un timp atat de indelungat pentru scolarizere deoarece sunt singura din departament cu studii in domeniu .Nu s-a precizeazat nici o suma ,nu exista nici un plan de scolarizare ,nu am fost scoasa din activitate pentru cursuri ,toata scolarizarea constand practic din invatare prin munca proprie cu posibilitatea de a intreba pe cineva si cu un control al muncii facut de ``formator``,fara nici o diploma sau alta atestare a acestor cursuri.Eu am mai vrut sa demisinez in noiembrie 2006 deoarece nu am considerat ca prin asa zisa scolarizare am invatat ceva dar am fost amenintata cu justitia .As dori sa stiu daca in cazul unui proces am sanse sa castig si daca nu ce cheltuieli ar putea sa imi impute si cum ar putea dovedi cand s-a terminat scolarizarea mea deoarece nu am semnat acel act aditional.Totodata mai dispun de cateva rapoarte zilnice de activitate semnate de mine si un coleg in care este trecut faptul ca eu il scolarizam pe el in perioada mea de scolarizare ,adica in primul an .Ar putea aceste fii valabile la tribunal pentru a dovedi din partea mea ca scolarizarea era terminata la mai putin de un an ,in conditiile in care eu eram capabila sa invat pe altcineva .
Va rog sa imi raspundeti cat mai repede ,este foarte urgent.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tiliuta , utilizator 18:44, 26 Iulie 2008
Referitor la formarea profesionala Codul Muncii spune asa:
Art. 193. - (1) Participarea la formare profesională poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile si obligatiile părtilor, durata formării profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părtilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de muncă.
Art. 194. - (1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este initiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în conditiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea partială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăseste 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază si, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizatie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în conditiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională. (2) Durata obligatiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum si orice alte aspecte în legătură cu obligatiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispozitiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proportional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului aditional la contractul individual de muncă.

Faptul ca pentru o perioada de timp a existat cineva care a stat langa dvs in birou si v-a impartasit cun cunostintele proprii, dar ati invatat pe metoda "vazand si facand", asta nu inseamna curs de formare profesionala/perfectionare.
Nesemnand acel act aditional nu aveti nici o obligatie.

:help:
am citit codul muncii de nenumarate ori si cunosc aceste articole dar conform aliniatului 2 din art 193 ,prin semnarea cim am fost de acord cu tipul acesta de scolarizare .Pe mine ma intereseaza acum cum ar putea firma dovedi cat a durat scolarizarea mea si daca documentele pe care le detin eu se pot folosi ca proba ca scolarizarea s-a terminat mult mai repede.
Am vazut pe forumuri sume pentru scolarizari de 1000-3000euro ,la mine la firma se vehiculeaza sume de 20000 de euro pentru aceasta scolarizare .Ce cheltuieli pot sa imi impute ? Salariu formator ,diurne ,transport,chirie???
Care ar fii sansele mele in justitie????
Am nevoie de un raspuns urgent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste taxa pentru atestatul profesional soferul sau patronul ? iulianalexandru19 iulianalexandru19 sunt conducator de autovehicul 6.5 tone (masa maxima autorizata) si doresc sa ma informeze si pe mine cineva in cunostinta de cauza cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala-act ad cim Andrei Gica Andrei Gica Codyul muncii: \" Art. 198 (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)