Am o dilema si as dori un sfat de la cineva cu experienta in domeniu. Situatia mea curenta este urmatoarea: sunt angajat cu carte de munca la universitate (10 ani vechime fara intreruperi). M-am specializat in ultima vreme pe servicii si consultanta IT (proiectare de retele, instalare si configurare sisteme de operare, management servere, etc). Am primit mai multe solicitari de la diverse firme pentru a ma ocupa de sistemele lor (intretinere,instalare, etc). La unele ar fi vorba de contract de intretinere, la altele probabil ca nu.
Dilema mea este, in contextul legislativ actual, ce forma de persoana juridica sa aleg? Eu ma gandeam la PFA dar la cate discutii am vazut pe site, nu mai stiu ce sa fac... Si daca e PFA, de care? In sistem real sau cu norma de venit? Oare care ar fi mai avantajos, in conditiile in care venitul anual pe care il estimez e pe undeva pe la 10.000 de euro?
Si faptul ca lucrez deja cu carte de munca la universitate imi aduce vreun avantaj? Ca parca citeam pe undeva ca atunci platesti doar jumate de CAS sau asa ceva...
Eu mi-am depus declaratia la pensii / somaj cu venitul net realizat pe luna iulie = norma de venit / 12.
La norma de 19590 RON imi iese 1632.5 RON / luna, rotunjit in sus la 1633 RON venitul net realizat pe luna iulie. La asta am aplicat 10.5% si a iesit 171.465 RON, rotunjit in jos 171 RON contributia la pensii. La somaj 0.5% iese 8.165 RON, rotunjit la 8 RON contributia / luna. Deocamdata am platit doar la somaj pe 3 luni, 24 RON pe iulie, august, septembrie. La pensii nu am platit dupa ordonanta nimic desi am depus declaratie (astept sa vad care-i treaba avand in vedere ca e si legea 19 si OUG 58). Am platit dupa contractul vechi de la pensii care era facut pe legea 19 (aveam 100 RON/luna la un venit asigurat 318 RON/luna)
Daca ordonanta se aplica doar drepturilor de autor si toti ceilalti (PFA, profesiile libere, ...) revin la ce era o sa merg eventual sa anulez contractul de la somaj, daca trebuie sa mai umblu pe la pensii sa anulez declaratia data pe baza OUG 58 o sa merg.
E ceata de pe urma OUG 58, pe luni zic astia ca dau o noua ordonanta care s-o modifice...
Vaai, ce porcarii!!! Cum modifica astia legile de azi pe maine! In fine... Multumesc din nou pentru detalii. Asta eram curios, daca aceste dari se platesc in functie de norma de venit. Ca citeam pe forumuri de unii speriati ca vor fi nevoiti sa plateasca si dupa norma si dupa veniturile reale realizate. Ceea ce bineinteles ar fi fost complet absurd, dar dupa cate face guvernul asta nu m-ar fi mirat.
Revin cu inca o intrebare. Am infiintat pfa-ul, am ales norma de venit, norma ce mi-a fost redusa cu 50% pentru ca sunt angajat cu norma intreaba cu carte de munca. Am fost la finante, m-am inregistrat, iar de acolo am fost trimis la sanatate, pensii si somaj. Dar din cate citeam pe aici pe forumuri, doar sanatatea mai e obligatorie cf OUG 82/2010. Asa e, sau am inteles gresit?
Multumesc.
Depinde cand ai inceput activitate / cand te-au luat in evidenta cei de la finante. Dupa mine daca ai inceput dupa 10 septembrie doar la sanantate trebuie sa mergi. Daca ai inceput inainte de 10 septembrie trebuie sa cotizezi si la pensii / somaj pentru intervalul cuprins intre inceputul activitatii - 10 septembrie.
Pentru siguranta insa fa un drum si la pensii / somaj ...