Am o dilema si as dori un sfat de la cineva cu experienta in domeniu. Situatia mea curenta este urmatoarea: sunt angajat cu carte de munca la universitate (10 ani vechime fara intreruperi). M-am specializat in ultima vreme pe servicii si consultanta IT (proiectare de retele, instalare si configurare sisteme de operare, management servere, etc). Am primit mai multe solicitari de la diverse firme pentru a ma ocupa de sistemele lor (intretinere,instalare, etc). La unele ar fi vorba de contract de intretinere, la altele probabil ca nu.
Dilema mea este, in contextul legislativ actual, ce forma de persoana juridica sa aleg? Eu ma gandeam la PFA dar la cate discutii am vazut pe site, nu mai stiu ce sa fac... Si daca e PFA, de care? In sistem real sau cu norma de venit? Oare care ar fi mai avantajos, in conditiile in care venitul anual pe care il estimez e pe undeva pe la 10.000 de euro?
Si faptul ca lucrez deja cu carte de munca la universitate imi aduce vreun avantaj? Ca parca citeam pe undeva ca atunci platesti doar jumate de CAS sau asa ceva...
Informatiile pe care le-am aflat aici imi sunt de mare folos. Acum andrei eu vreau sa infiintez un PFA cam pe acelasi domeniu .La fel ca si tine sunt angajat cu norma intreaga cu carte de munca ceea ce e un avantaj. Intrebarile mele sunt :
1.Ce coduri CAEN ai folosit? Eu sunt angajat in invatamant, daca prestez servicii pentru alte unitati de invatamant decat cea unde lucrez eu trebuie sa ma leg de codurile CAEN de la invatamant? (9511 spre ex)
2. Pana la urma pensiile si somajul mai sunt obligatorii ?
1. 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei. Nu poti pune decat coduri CAEN pentru care poti dovedi ca ai pregatire profesionala (fie prin diplome fie prin activitate in domeniu, adica ai fost angajat la o firma pe un post ce corespunde codului respectiv). Apoi, codul CAEN pe care il pui trebuie sa corespunda activitatii pe care urmeaza sa o prestezi. Adica nu poti pune cod CAEN in informatica si tu sa emiti facturi pe vanzare de carti de exemplu.
2. Eu nu le-am platit. Sper ca nu am inteles gresit si sa ma trezesc cu vreo surpriza.