avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizare curatenie bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizare curatenie bloc

Revin cu alte 2 intrebari, sper ca ultimile: la asoc mea s-a pus o taxa pe neprezentarea la curatenia din jurul blocului de 30 lei/ familie. De fiecare data curatenia se face intr-o zi lucratoare, intre orele 16- 17. L-am rugat pe administrator sa fixeze o zi de weekend, sau alt interval orar, intrucat eu lucrez nu pot ajunge la aceasta curatenie si nu am chef sa platesc de fiecare data taxa. Nu s-a schimbat nimic. As putea face ceva in privinta asta?
A doua intrebare: cheltuielile cu salariile administratorului si femeii de serviciu se calculeaza pe nr de persoane, cheltuielile cu renovarile si reparatiile pe scara blocului (montare de interfon, zugravit) se impart la nr de familii. Eu platesc pentru 3 persoane (eu + 2 caini) femeia de serviciu, administratorul, salubritatea si curentul pe casa scarii. La montatul interfonului am platit suma egala cu restul familiilor de pe scara, iar la zugravit am platit 20 lei/ luna, celelalte familii au platit cate 30 lei. Eu am o garsoniera de 15 mp (fosta uscatorie), in restul blocului sunt ap de 3 si 4 camere. Pana sa descopar acest forum nu am stiut de cota parte indiviza si nu mi-am pus problema ca asociatia nu ar fi corecta fata de mine (desi as fi avut motive: cand era vorba sa se mansardeze blocul si-au dat seama ca mi se cuvine o f. mica parte in comparatie cu ei). In concluzie va pun aceeasi intrebare: ce as putea face, in caz ca rationamentul meu e corect si aceste plati ar fi trebuit sa se faca in fct de cota parte ind.?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:59, 27 August 2010
Pentru femeia de serviciu si admnistrator se fac contracte individuale de munca sau contracte civile. Salariile acestora (indemnizatii) se impart pe cota-parte indiviza.
Pentru zugravit scara si cositul ierbii, de asemenea, se fac conventii prestari servicii. Si aceste plati se impart pe cota-parte indiviza.

Nimic din ceea ce ati scris mai sus nu se imparte pe numar de persoane.

Ce intelegeti prin aceea ca un contract e mai tare decat legea?
Ultima modificare: Joi, 26 August 2010
elga50, moderator
Merg asta seara la presedintele asoc de propr. cu contestatia la cheltuieli si ma tem sa nu imi raspunda ca asa sunt contractele semnate. Am mai citit din alte discutii de pe forum si am inteles ca salariile si cheltuielile pot fi impartite altfel decat cota-parte indiviza daca intre asoc si angajati exista contracte care stipuleaza exact modul de calcul. Imi cer scuze ca va bat la cap, nu am studii juridice, stiu care imi sunt drepturile, dar daca nu am dreptate in problema asta, nu voi mai avea viata in bloc. Incerc sa ma asigur ca fac ceea ce e corect.
:)) :))
In contracte nu trebuie sa scrie ce se intampla mai departe cu salariul sau indemnizatia sau plata respectiva. O data banii achitati unui salariat, administratorul, pe baza Legii 230/2007 si a HG 1588/2007 care reglementeaza felul in care sunt impartite toate cheltuielile, facturile trebuie sa faca calculele legal.

Astfel incat, daca in contracte se pomeneste ceva de felul cum se impart cheltuielile este un contract prost facut si care incalca orice fel de reguli.
DANIELAmull a scris:

Am mai citit din alte discutii de pe forum si am inteles ca salariile si cheltuielile pot fi impartite altfel decat cota-parte indiviza daca intre asoc si angajati exista contracte care stipuleaza exact modul de calcul. Incerc sa ma asigur ca fac ceea ce e corect.

HG 1588/2007,ART. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de
construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa;
ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau
contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de
cenzori
; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
Presedintele nu vrea sa semneze "ca primaru'" fara acordul administratorului, stampila este la administrator si nu a fost niciodata la presedinte, administratorul e la tara si se intoarce in 01.09, in seara dinaintea incasarii cheltuielilor. L-am informat pe presedinte privind responsabilitatile lui conform legii 230, astept sa rumege putin informatiile, deseara merg iar. Daca nu merge nici asa, presedintelui ii e mai frica de administrator decat de lege, incerc sa vorbesc cu ceilalti membri ai Comitetului executiv si sa convoc Adunarea speciala. Oamenii au crezut ca functiile lor sunt onorifice, fara putere si fara responsabilitati.

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor comune la as.de proprietari noane noane Am un apartament in care nu locuieste nimeni ,si lunar apar cu cheltuieli la asociatie pentru lift,lumina pe scara,curatenie si culmea sumele sunt egale pentru ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli asociatie de proprietari cristinam28 cristinam28 Buna ziua, Sunt Administrator la o Asociatie de Poprietari si am cateva nelamuriri referitoare la repartizarea cheltuielilor comune.As dori confirmarea daca e ... (vezi toată discuția)
Se plateste liftul chiar daca apartamentul nu este locuit? daniela florina daniela florina Buna ziua Ma intereseaza cum se imparte plata pentru service-ul liftului, adica daca factura de intretinere a liftului de imparte la toti proprietarii ... (vezi toată discuția)