avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Intrebare disperata: pfa - consultanta; pana azi trebuia sa depun declaratii?

Buna seara,

Vin si eu cu o intrebare destul de disperata avand in vedere situatiile in care suntem pusi in aceasta tara condusa de niste oameni ffff ”destepti”: daca sunt PFA cu activitate independenta, impozitare in sistem real, CAEN 7022 - Activitati de consultanta, trebuie sa ma duc si eu maine (25 august) la Sanatate si Somaj pentru noile declaratii (mentionez ca de abia am primit decizia de impunere de la ANAF, deci nu am apucat sa ma inregistrez decat la Fisc si la Pensii - btw: la pensii am depus o Declaratie conform careia m-am asigurat la un venit ales de mine pentru care am platit deja contributia de 31,3% atat pt luna iunie, cat si pentru luna iulie) ???
Va adresez aceasta intrebare intrucat nu vreau sa ma trezesc cu amenzi usturatoare si astfel sa mai contribui cu niste banuti la Buget, din cauza aberatiilor si haosului creat de guvernantii nostri?


Va multumesc anticipat!!!! Mi-ati fi de mare folos cu un raspuns cate mai urgent ca sa stiu maine de la ce ora ma trezesc....


Cu stima
Andreea F.
Cel mai recent răspuns: Amat , utilizator 12:01, 26 August 2010
Fiind PFA obtineti venituri de natura profesionala asa cum sunt ele definite de art.III al OUG 58/2010, prin urmare datorati contributii individuale pentru veniturile obtinute incepand cu luna iulie 2010:
- cas 10,5%;
- cass 5,5%;
- somaj 0,5 %,
va trebui sa depuneti o declaratie lunara pentru cas la Casa de pensii si o declaratie lunara la ANOFM (somaj), pentru cass (sanatate) declaratia se depune anual si plata se face trimestrial ca si pana acum ( nu stiu ce va fi insa cu limita maxima a celor 5 salarii medii brute pe economie ).

CONCLUZIE:
- daca a ti avut venituri in iulie 2010 veti depune aceste declaratii si veti plati contributiile individuale;
- contractul dintre dvs. si Casa de pensii pentru acea suma nu inlocuieste obligatia de a va achita contributiile la nivelul de 10,5% din venitul net realizat dar nu mai mult de 5 salarii ( probabil ca se va face o conciliere intre aceste contracte deja incheiate si ceea ce veti palti dupa 01 iulie 2010.
Va multumesc pentru raspuns.
Nu inteleg insa care va fi baza de impozitare pentru pensii si somaj: venitul anual estimat sau venitul lunar realizat? Va intreb in contextul in care afirmati ca trebuie sa depun aceste doua declaratii LUNAR.


Va multumesc!!!
Venitul lunar, vedeti declaratiile (conf art.III, OUG 58/2010) pentru somaj si cas pe site-ul CNASMB si cel al CPMB.
Fiind in sistem real, baza este venitul net obtinut, de ex, in luna iulie.
Atentie, declaratiile (CAS + somaj) se depun si pe zero.
din cate am inteles eu acealeasi masuri sunt valabile si pentru asofiatiile/intreprinderile familiale sau ma insel?

si inca o intrebare, mama mea care este membru al IF si in acelasi timp pensionara, mai trebuie sa faca aceleasi demersuri pe langa casele de pensii si fortele de munca?

va multumesc pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Pfa traducator si interpret + angajata la o firma in afara domeniului - ce taxe trebuie sa platesc? Cbunescu Cbunescu Am urmarit multe discutii in ultima vreme legate de prevederile OUG 58, dar nicaieri nu am gasit explicatii pentru urmatoarea situatie, in care ma aflu: - ... (vezi toată discuția)
Cine ma lumineaza nicostin nicostin sunt angajat cu carte de munca ca curier,pe langa asta ma PUNE DRACU SA MAI FAC SI ASIGURARI AUTO,SI CA SA FIE TOTUL INTREG AM SI O INTREPRINDERE FAMILIALA ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)