avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... balconul este parte comuna ? Cine plateste reparatiile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

balconul este parte comuna ? Cine plateste reparatiile ?

Stau la et, 10 si am hotarat sa izolez terasa cu polistiren extrudat pe toata suprafata corespunzatoare ap; meu. Initial presedintele asociatiei de locatari mi_a spus ca va trebui sa repare acoperisul pentru ca se infiltreaza apa in anumite parti, mai ales pe culoar si la ghena. L-am rugat sa imi permita sa adaug izolatia inainte de a se pune cartonul gudronat. In final nu a mai dorit sa faca acest lucru, decat sa repuna carton gudronat in locurile in care se infiltreaza apa. Eu am platit din banii mei aceeasi lucratori si am izolat perfect spatiul de deasupra apart. meu.
Intrebarea ar fi: este obligata asociatia sa plateasca cel putin cartonul gudronat promis ? Cand se vor mai face carpeli la terasa, va trebui sa platesc si eu ca ceilalti locatari ?
In acelasi timp, vecinul de la 9 a aratat ca are infiltratii de la balconul celui de la 10, un ap. lipit de ap. meu.. Au decis sa izoleze balconul de la et; 10 care este cu gresie. Izolarea se face cu acelasi carton ca pe terasa.
Intrebarea 2 : cine plateste izolatia din balconul et. 10 ? Proprietarul nu vrea. Altii zic ca este parte comuna si vom plati cu totii. Este acesta parte comuna sau apartine proprietarului ?

Cu multumiri,
Cristel
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:21, 25 August 2010
nu e comuna decat celor 2 apartamente..cel de la 10 si cel de la 9
Daca am izolat cu polistiren extrudat pe banii mei (1000 euro) terasa de deasupra ap: meu, mai are cineva dreptul sa puna antene sau alte obiecte care pot distruge izolatia ? Cine ar plati eventualele pagube ?
Multumesc tuturor
Cristel
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
cristel52, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Terasa (inclusiv acoperisul balcoanelor de la ultimul etaj este proprietate comuna).
Orice lucrare pe proprietatea comuna se face de catre asociatia de proprietari.
In cazul in care un proprietar exasperat de lentoarea actiunilor comitetului executiv, care trebuie sa decida aceasta reparatie la primele semne de infiltratii, hotaraste sa se ocupe singur de o anumita portiune din aceasta lucrare el are dreptul si trebuie sa fie despagubit de asociatie, pe baza facturilor, chitantelor, contractului de lucrare si garantie valabile.
Cheltuiala achitata proprietarului se va imparti pe liste tuturor proprietarilor, principiu general valabil, astfel incat la o alta interventie pe terasa si dv. sa platiti chiar daca nu sunteti interesat, asa cum si altii ar plati acum desi nu sunt interesati. Asa se face pentru a fi echitabili si legali

** Orice zid, indiferent ca este plasat intre apartamente, ca este terasa sau in subsol, intre apartamente si holuri este impartit intre doua proprietati (una din ele poate fi si proprietatea comuna).
Zidul intre dv. si un vecin se imparte ca proprietate intre dv. doi, asa incat orice lucrare pe acel zid care il afecteaza pe celalalt trebuie sa aiba si aprobarea celuilalt. Un zid are doi pereti. Fiecare proprietar poate sa-si faca orice lucrare pe peretele lui daca nu afecteaza peretele celuilalt.
Zidul terasei este impartit intre proprietarii de la ultimul etaj si toti proprietarii din bloc. Cei de la ultimul etaj isi pot vopsi tavanul care este proprietatea lor individuala cum doresc pentru ca nu afecteaza nicicum exteriorul zidului. Daca insa suprafata exterioara a terasei este afectata, atunci asociatia, ca reprezentant al tuturor proprietarilor, trebuie sa repare.

Niciun zid (cu ambii pereti) nu este intr-o singura proprietate individuala, in afara celor din interiorul apartamentului.
Ultima modificare: Miercuri, 25 August 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament ... RaduB123 RaduB123 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: sunt proprietarul unui apartament aflat la etajul 8 intr-un bloc de 10 etaje. Ultimele 2 etaje sunt etaje retrase si au ... (vezi toată discuția)
Plafonul balconului sorinn007 sorinn007 buna ziua locuiesc intr-un bloc din sectorul 3, la etajul 9. La fiecare ploaie apa se infiltreaza prin plafon (prin marginea din exterior datorita gaurilor ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului stefanfane stefanfane Buna ziua ,am o intrebare :Repararea terasei unui bloc include si repararea ultimului balcon( stau intr-un bloc cu 4 etaje ,la etajul 4) trebuie sa ... (vezi toată discuția)