avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA pensionar contributii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA pensionar contributii

Tatal meu este pensionar si are un PFA deschis, comert.

Pana acum platea impozit 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli.
Acum plateste si contributii la pensii, sanatate si somaj si impozit la echivalentul a 12 salarii in conditiile in care e pensionar?tb sa depuna declaratii?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adirina , utilizator 15:28, 30 Noiembrie 2010
Normele metodologice aprobate prin HG nr. 791/2010 de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, la art.2 prevad:
,,Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, precum şi persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanţa de urgenţă,,.
Deci nu plateste contributiile de asigurari sociale.
Multumesc mult. Dar tb sa plateasca contributii de sanatate si somaj? Cum lunar?
Se depun di declaratii?
Art. III din OUG nr 58/2010 se refera la cele trei contributii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.
Nu se platesc aceste contributii.
Atentie !
Nu se aplica art.III pentru pensionarii care obtin venituri de natura porfesionala, dar art.257 din Legea 95/2006 prevede ca pentru veniturile din activitati independente se platesc contributii individuale la fondul de sanatate (cass) de 5,5 % neexcluzand pensionarii (care obtin venituri din activitati independente) de la plata acestor contributii.

CONCLUZIE:
Pensionarii nu platesc cas si somaj dar cass platesc ? Da sau nu ?
da!
platesc doar cass.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
ContSters123067, utilizator

Alte discuții în legătură

Mod de aplicare a art.iii oug 58/2010 Ioan Mina Sava Ioan Mina Sava Sunt pensionar, am un PFA,platesc impozit si cota de asigurari de sanatate pentru venitul net estimat anual si impartit pe trimestre conform deciziei de ... (vezi toată discuția)
Plati pt pfa conf noului cod fiscal, care e angajat sibianul80 sibianul80 Buna ziua. Nici mie nu mi-e clar cat si ce am de platit. Sunt angajat la o societate cu norma intreaga. Pe langa asta am un PFA de prestari servicii pt ... (vezi toată discuția)