avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

Buna ziua!
Sint angajata unui ONG din ianuarie 2009, cu contract pe perioada determinata si am fost anuntata ca nu mi se va mai prelungi contractul de munca. Nu mi s-a comunicat vreun motiv, dar nu se pune problema de restructurari/scaderea activitatii etc. (pentru ca au mai angajat 3 oameni in urma cu cateva luni pe acelasi post, unuia din ei incheindu-i-se contract pe perioada NEdeterminata), nu exista nici o plangere verbala sau scrisa la adresa mea.
Am fost anuntata de catre contabila de decizia luata de doamna director/administrator. A existat un singur conflict intre mine si doamna director, care nu are legatura cu serviciul, si anume faptul ca mi-a cerut sa votez cu un anumit candidat, la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie 2009. cererea a venit prin mesaj pe telefon in data de 21 noiembrie 2009, la care am raspuns tot prin mesaj ca nu aceea este optiunea mea. aproape imediat am fost sunata de catre doamna director care m-a amenintat ca o sa imi pierd locul de munca. sint in continuare in posesia mesajului in care imi spune cu cine sa votez si exista martori carora le-a declarat verbal si telefonic acelasi mesaj pe care mi l-a transmis si mie telefonic, si anume ca voi fi data afara pentru ca am votat cu X.
Cu doua zile inainte de a mi se comunica incetarea colaborarii, mi s-a spus de catre contabila ca daca mi se va face contract pe perioada nedeterminata, doamna director vrea demisia mea in alb ca si asigurare, lucru cu care nu am fost de acord.
De cand sint angajata, am cerut in mai multe randuri exemplar dupa contract si mereu m-am lovit de scuze de genul: “trebuie inregistrat intai la ITM” sau “nu l-a semnat inca doamna director”. Acum, dupa atata timp, am obtinut un exemplar din contract dar au aparut probleme in legatura cu actul aditional in care se precizeaza prelungirea contractului. Mi s-a dat o copie si am cerut sa vad originalul. Mi s-a aratat tot o copie peste care era pusa stampila fundatiei si cand am afirmat ca nu e actul original, mi s-a servit scuza ca avea doar un exemplar si a trebuit sa il lase la camera de munca. Din cate imi aduc eu aminte, respectivul act a fost semnat pe 12 luni, iar in copia pe care mi-au dat-o, perioada este de 14 luni, din 12 iulie 2009 pana in 12 septembrie 2010 (doua date care de altfel cad duminica).
Stiu ca incetarea contractului este de drept, as vrea sa stiu daca frauda electorala s-a prescris si orice alta sugestie este binevenita.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:25, 29 August 2010
1. Din Codul muncii:
Art. 56 - (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
...
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
...
(2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d) - k), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare.

2. Angajatorul nu este obligat sa prelungeasca CIM pe perioada determinata chiar daca nu ati avut sanctiuni sau daca unitatea are o activitate rodnica. Si nu este obligat nici sa va justifice neprelungirea CIM.
3. E foarte greu de dovedit ca neprelungirea CIM are legatura cu faptul ca nu ati votat o anumita persoana (daca erati diplomata ii spuneati directoarei ca votati cum zice ea si la vot erati singura in cabina).
4. Demisia in alb este o ilegalitate. Pentru asta si pentru celelalte probleme legate de CIM, sesizati ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada proba cim perioada determinata Gabrielle2 Gabrielle2 Buna seara, Astazi am semnat contractul de munca pe perioadă determinatade 3 luni ( asaam vrut, desi mi s-a propus pe nedeterminata). Contractul este pe 3 ... (vezi toată discuția)
Preaviz inainte de expirarea contractului de munca ??? bianca40 bianca40 Trebuie sa dam preaviz unor angajati, carora nu dorim sa le prelungim contractele de munca ?( contractele urmeaza sa expire curand ). Trebuie sa avem o ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj daniel_hd daniel_hd Am avut peste 10ani lucrati fara intrerupere. Am beneficiat de somaj 2luni de zile, respectiv lunile februarie si martie 2014, apoi am fost angajat cu carte de ... (vezi toată discuția)