avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz inainte de expirarea contractului de munca ???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz inainte de expirarea contractului de munca ???

Trebuie sa dam preaviz unor angajati, carora nu dorim sa le prelungim contractele de munca ?( contractele urmeaza sa expire curand ).
Trebuie sa avem o motivatie pentru neprelungirea contractelor ?
Ce complicatii pot aparea ?

****

Am avut mai multe intrebari pt dvs ! Ma ajuta enorm raspunsurile si sfaturile de pe acest forum, nefiind de specialitate .(aceasta fiind doar o mica parte din responsabilitatile mele la locul de munca, dar din cauza carora as pierde mult timp "cercetand" fara ajutorul dvs )
va multumesc ca existati
=D>
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:05, 17 Iulie 2009
Asa-zisa"prelungire a CIM" incheiate pe perioada determinata se face prin acordul expres si scris al ambeleor parti(angajat si angajator).

Nu trebuie sa faceti nimic ci doar sa nu mai incheiati niciun act aditional de prelungire a acestor CIM.Lasati-le sa ajunga la temen, si puteti deja sa-anuntati verbal ca nu mai doriti a le prelungi.
daca am intales bine, salariatii sunt angajati pe durata determinata, deci incetarea CIM de drept.
Perioada de priaviz sa acorda in caz de concediere.
1. Daca nici dvs. nu stiti, noi de unde sa stim?
2. Uitati-va pe CIM si vedeti cum sunt: pe perioada determinata su nedeterminata!
3. Daca sunt pe perioada determinata atunci trebuie sa le lasati sa le expire termenul. dar, daca una din parti doreste incetarea CIM se poate face cu art.55b din Codul muncii (acordul partilor).
La contractele pe perioada determinata nu prea apar complicatii.
Ele expira de drept la data stabilita si nu este necesar niciun fel de preaviz sau de motivatie pentru neprelungirea lor.
Este normal totusi sa le spuneti macar verbal angajatilor ca nu le prelungiti contractele, pentru a sti si ei ce palnuri sa-si faca de viitor.

Este bine sa stiti si sa le spuneti acestor angajati ca la incetarea conractului la expirare, respectiv cu art 56 lit j din codul muncii, daca au stagiu de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24, vor putea sa-si depuna dosare pentru somaj !
Vor avea atunci nevoie de la dvs in afara de cartea de munca si de o adeverinat (anexa 26 din lg somajului)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neprelungirea contractului unei femei gravide david.08_t david.08_t este legala neprelungirea contractului unei femei gravide. (vezi toată discuția)
Somaj vasilicaburnaz vasilicaburnaz va rog cu respect sa ma lamuriti in urmatoarea problema: eram in somaj in momentul in care am gasit de lucru la o societate cu contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Despre somaj nutu elena nutu elena am o perioada de 12 luni lucrate din care 6 luni lucrate intr\'o societate si 6 intr\'o alta societate.La ultimul loc de munca,am avut contract de munca ... (vezi toată discuția)