avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat nastere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat nastere

problema mea e simpla.2 oameni sau casatorit au facut un copil si au divortat dar mama a pastrat numele de familie al fostului.acum traieste in concubinaj cu GICA.a facut un copil.in certificatul de nastere scrie numele de familie al tatalui si la mama scrie numele de familie al fostului.acum mam cununat si ambi suntem pe numele meu(eu fiind GICA).pot sa schimb numele de familie al mamei din certificatul de nastere cu actualul.(al meu)?:(
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 00:11, 31 August 2010
dar ea a divortat si hotararea este definitiva si irevocabila din 2008 dec si fata este nascuta 08 2010 .ce treaba as avea cu judecatoria???
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2010
rodutx, utilizator
rodutx a scris:

dar ea a divortat si hotararea este definitiva si irevocabila din 2008 dec si fata este nascuta 08 2010 .ce treaba as avea cu judecatoria???

Nu m- am referit la hotararea de divort!
Mai cititi inca o data, cu atentie, raspunsul pe care vi l- am dat anterior!

Este vorba de procedura privind modificarea pe care o doriti in certificatul de nastere al copilului!

Cu stima
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2010
m.belu, utilizator
multumesc mult
yvk a scris:

m.belu a scris:

Conform prev art.60 alin.1 si 2 din Legea nr.119/1996, republicata, modificarea se face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Va adresati judecatoriei sectorului in raza caruia aveti domiciliul.

Art. 46 din aceeasi lege prevede cazurile in care se fac modificari, mentiuni in actele de stare civila.

"Art. 46
In actele de nastere si, atunci cand este cazul, in cele de casatorie sau de deces se inscriu mentiuni cu privire la modificarile intervenite in starea civila a persoanei, in urmatoarele cazuri:
a) stabilirea filiatiei prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si incuviintarea purtarii numelui;
b) contestarea recunoasterii sau tagaduirea paternitatii;
c) casatorie, desfacerea, incetarea sau anularea casatoriei;
d) adoptie, desfacerea, incetarea sau anularea adoptiei;
e) pierderea sau dobandirea cetateniei romane;
f) schimbarea numelui;
g) deces;
h) rectificare, completare sau anulare a actelor de stare civila ori a mentiunilor inscrise pe ele;
i) schimbarea sexului, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti."

Toate situatiile prevazute la art. 46 se refera la titularul actului de nastere (casatorie/deces), nicidecum la situatia in care parintii isi schimba numele.
S-ar putea sa existe oarece confuzie intre act de nastere si certificat de nastere. Actul de nastere este cel din registrul de stare civila de la primarie, pe baza caruia se emite certificatul de nastere si duplicate ale certificatului, daca e nevoie. De-a lungul vietii unei persoane, toate modificarile intervenite in statutul sau civil ajung sa fie inregistrate (majoritatea din oficiu) pe marginea actului de nastere. La cerere se poate elibera un certificat de nastere cu toate mentiunile de pe actul de nastere. Dar nu se inscriu si mentiuni cu privire la statutul civil al parintilor.

In cazul prezentat, eu nu vad care ar fi putea fi temeiul legal in baza caruia sa se ceara instantei modificarea. Nu e vorba de stabilirea filiatiei, tagaduirea sau recunoasterea paternitatii. Nu e vorba nici de o greseala, ca sa se poata cere indreptarea erorii materiale. Copilul s-a nascut in afara castoriei, numele parintilor au fost inscrise corect, iar faptul ca s-au casatorit ulterior si mama si-a schimbat numele poate fi oricand probat cu certificatul de casatorie. Nu vad de ce o instanta ar trebui sa supracertifice casatoria si sa dispuna modificarea actului si certificatului de nastere.

@rodutx: cred ca trebuia sa va grabiti sa cereti mana doamnei!
Daca am înteles "problema" dvs., mama are doi copii si in cerificatul celui de-al doilea copil (rezultat din relatia dvs. cui mama), doriti numai schimbarea numelui mamei purtat in casatoria anterioara, nu si numele de familie al copilui dvs.
Avand in vedere faptul ca printre motivele de schimbare a numelui pe cale administrativa este si atunci cand persoana in cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei ori a unor schimbari de nume aprobate anterior pe cale administrativa, schimbarea se poate face conform procedurii de schimbarii de nume pe cale administrativa , care este este reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica.

rodutx a scris:

problema mea e simpla.2 oameni sau casatorit au facut un copil si au divortat dar mama a pastrat numele de familie al fostului.acum traieste in concubinaj cu GICA.a facut un copil.in certificatul de nastere scrie numele de familie al tatalui si la mama scrie numele de familie al fostului.acum mam cununat si ambi suntem pe numele meu(eu fiind GICA).pot sa schimb numele de familie al mamei din certificatul de nastere cu actualul.(al meu)?:(

Alte discuții în legătură

Buna ziua va rog sa ma ajutați in legătura cu eliberarea unor ... GabrielaT4 GabrielaT4 Buna ziua va rog sa ma ajutați in legătura cu eliberarea unor certificate de naștere persoana in cauza a fost căsătorită s a despărțit timp im care și ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)
Filiatia Cabinet de Avocat Neculai Razvan Alex Cabinet de Avocat Neculai Razvan Alex Urmatoarea situatie: un copil nascut din afara casatoriei. Copilul poarta numele tatalui. Mama copilului doreste sa schimbe numele de familie al copilului dupa ... (vezi toată discuția)