avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Contributii concediu medical
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Contributii concediu medical

In perioada concediului medical ce contributii se platesc si ce nu se platesc de catre salariat si de catre societate? Imi puteti descrie, eventual, si baza de calcul pentru contributii.
Multumesc
:-/
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 19:31, 28 Ianuarie 2008
Potrivit prevederilor art.49 alin.(2) coroborat cu art.50 lit.i) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, pe perioada concediului de risc maternal, contractul individual de munca este suspendat, fapt ce are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.

In acest context, precizam ca pentru indemnizatiile acordate persoanelor aflate in concediu de risc maternal, angajatorul nu datoreaza contributiile la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, la bugetul asigurarilor pentru somaj, si nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

In ceea ce priveste contributiile individuale ale persoanelor aflate in concediu de risc maternal aferente indemnizatiilor primite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, mentionam urmatoarele:

1. Cu privire la contributiile de asigurari sociale de sanatate, reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Potrivit art.4 alin.(1) din ordonanta, sunt asigurati toti cetatenii romani, straini si apatrizi care au domiciliul si, respectiv, resedinta in Romania si care, in aceasta calitate au obligatia de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate, cu exceptiile prevazute de aceasta ordonanta.

Conform dispozitiilor art.51 alin.(2) din actul normativ mentionat, contributia persoanelor asigurate, cu exceptia celor prevazute la art.6 alin.(1), se stabileste sub forma unei cote de 6,5% aplicata asupra:

a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii liberale sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente;
c) veniturilor din agricultura si silvicultura, stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj si alocatiilor de sprijin;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d).

Potrivit punctului 68 lit.a) liniuta a 3-a din Normele metodologice de aplicare a Titlului III din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatia pentru risc maternal este inclusa in categoria veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, in vederea impunerii.

In acest context, precizam ca asupra indemnizatiei pentru risc maternal, persoana asigurata datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate.

2. Cu privire la contributiile de asigurari pentru somaj, reglementate prin Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare

Conform art.24 alin.(1) din lege, veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj se constitue din:

a) contributiile angajatorilor si ale persoanelor juridice la care isi desfasoara activitatea asiguratii prevazuti la art.19 lit. b)-e), asimilate angajatorului, potrivit prezentei legi;
b) contributiile individuale ale persoanelor prevazute la art.19;
c) contributiile datorate de persoanele care incheie contract de asigurare pentru somaj;
d) venituri din alte surse, inclusiv din finantare externa.
.
La art.19 din lege sunt prevazute categoriile de persoane care sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii - intre care figureaza, la lit.a), persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca.

In baza art.27 alin.(1) din lege, angajatorii au obligatia de a retine si vira contributia individuala de asigurari pentru somaj de 1% aplicata asupra salariului de baza lunar brut, pentru asiguratii prevazuti la art.19 lit.a)-d). La alin.(2) al aceluiasi articol se mentioneaza ca prevederile alin.(1) nu se aplica pe perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art.19 sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile.

In acest context, precizam ca asupra indemnizatiilor pentru risc maternal nu se datoreaza contributia individuala de asigurari pentru somaj de catre persoanele beneficiare ale acestor indemnizatii.

Va reamintim cu acest prilej ca potrivit dispozitiilor art.11 alin.(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, pentru indemnizatia de risc maternal nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare.

In sensul celor de mai sus, s-a pronuntat Ministerul Finantelor Publice, Directia generala de politici si legislatie privind veniturile bugetului general consolidat, prin adresa nr. 264357 din 10.03.2005.
Depinde de tipul concediului medical si durata lui, dar cred ca tardiv raspunsul la intrebare.

Aurelian, unde ai citit tu concediu de risc maternal? #-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurarilor sociale de sanatate mirelabaschir mirelabaschir detin o soc.comerciala si am o angajata insarcinata care mi-a prezentat un concediu de risc de sarcina...in acest caz cine ii plateste indemnizatia aferenta ... (vezi toată discuția)
Cine plateste impozitul si contributiile pentru pfa smeagull smeagull Buna ziua, Sunt societate comerciala, si am un contract cu o PFA - expert tehnic, pentru realizarea unei lucrari (una singura). Este exclus sa fie ... (vezi toată discuția)
Acordare salarii compensatorii emanuela73 emanuela73 Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii se aplica prevederile CCM la nivel national adica acordarea unui salariu ... (vezi toată discuția)