avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dobanda legala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dobanda legala

Imi poate spune cineva care este dobanda legala?
care este modul de calcul a unei sume ce trebuie actualizata cu indicele de inflatie si dobanda legala?
Cel mai recent răspuns: dumitrulaura , utilizator 20:41, 4 Aprilie 2008
Dobânda legală se stabileşte, în materie comercială, când debitorul este comerciant, la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Naţională a României.
În toate celelalte cazuri dobânda legală se stabileşte la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Naţională a României, diminuat cu 20%.
Nivelul taxei oficiale a scontului, în funcţie de care se stabileşte dobânda legală, este cel din ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, valabil pentru întregul trimestru următor. Nivelul taxei oficiale a scontului se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României
Pe 1 februarie 2002 s-a abrogat taxa oficiala de scont; sintagma corecta e "dobanda de referinta BNR".
Rata dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României se calculeaza lunar si este anunţată public în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, prin circulare ale Băncii Naţionale a României.
In cazul in care debitorul nu este comerciant , creditorul fiind societate comerciala, deci exista relatie comerciala intre cei doi, se aplica dobanda legala integral sau cea diminuata cu 20%?
integrala (la prima strigare), dar imi amintesc ca am facut odata o motivare plecand de la exprimarea din art 46 c.com "datoriile comerciale" (= obligatiile comerciale ale debitorului) si a tinut.
In OG.9/2000 vei gasi modul de calcul al dobanzii legale si procentul care se aplica. Oricum, calculul dobânzii se face în funcţie de dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, conform prevederilor art.3 din actul normativ menţionat anterior.

Alte discuții în legătură

Dobanda legala aferenta taxei de poluare ildiko_13 ildiko_13 Buna ziua, Am o sentinta definitiva, prin care am obtinut restituirea taxei de poluare cu dobanda legala de la data achitarii pana la data restituirii ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristian.turturean cristian.turturean buna ziua. instanta de judecata a decis ca fostul angajator sa plateasca drepturile salariale restante in suma de 1.000 lei actualizata cu coeficientul de ... (vezi toată discuția)
Penalitati, dobanzi sm23 sm23 in situatia in care nu am contract incheiat ci doar factura semnata de catre debitor, ce penalitati pot percepe si in baza carui act normativ? (vezi toată discuția)