avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Dobanda legala aferenta taxei de poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Dobanda legala aferenta taxei de poluare

Buna ziua,
Am o sentinta definitiva, prin care am obtinut restituirea taxei de poluare cu dobanda legala de la data achitarii pana la data restituirii integrale.

Dupa parerea mea rata dobanzii ar trebui sa fie cel stabilit in Codul de proc fiscala, fiind vorba de sume ce urmeaza a fi restituite din bugetul de stat. Angajatii Finantelor sustin ca baza legala aplicabila in acest caz este OG.13/2011.

Care este baza legala care trebuie aplicata privind stabilirea acestei dobanzi?
Cel mai recent răspuns: ildiko_13 , utilizator 15:29, 12 Martie 2014
Art. 3. - (1) din OG 13/2011-Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei
(2) Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale
(3) In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, rata dobanzii legale se stabileste potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%
(4) Nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei, ori de cate ori nivelul ratei dobanzii de politica monetara se va modifica.

si
Art. 3 din O 9/2000
Dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, cand debitorul este comerciant, la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Nationala a Romaniei.
Potrivit art. 7 din Codul comercial, sunt comercianti cei care fac fapte de comert, avand comertul ca o profesiune obisnuita, si societatile comerciale.
In toate celelalte cazuri dobanda legala se stabileste la nivelul taxei oficiale a scontului stabilit de Banca Nationala a Romaniei, diminuat cu 20% .
Nivelul taxei oficiale a scontului, in functie de care se stabileste dobanda legala, este cel din ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, valabil pentru intregul trimestru urmator. Nivelul taxei oficiale a scontului se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei.
Exact la acest articol 3 din OG 13/2011 fac referire cei de la Finante, insa aceasta ordonanta se refera la reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, iar potrivit articolului 9 din aceasta ordonanta:

Art. 9. - Dobanzile percepute sau platite de Banca Nationala a Romaniei, de institutiile de credit, de institutiile financiare nebancare si de Ministerul Finantelor Publice, precum si modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementari specifice.


In cazul in care vorbim despre dobanda ce urmeaza a fi restituita de Ministerul Finantelor Publice, nivelul dobanzii de ce nu este cel stabilit prin reglementarea specifica domeniului fiscal, adica Codul de procedura fiscala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala ylys ylys Imi poate spune cineva care este dobanda legala? care este modul de calcul a unei sume ce trebuie actualizata cu indicele de inflatie si dobanda legala? (vezi toată discuția)
Dobanda de referinta stabilita de catre comisia europeana pentru romania costitaur costitaur care sunt domeniile de activitate in care se aplica dobanda de referinta stabilita de catre comisia europeana pentru romania? va multumesc! (vezi toată discuția)
Dobanda legala rosu gheorghe rosu gheorghe Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei ... (vezi toată discuția)