avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze legale de incompatibilitate in ccm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze legale de incompatibilitate in ccm

Buna ziua,
Este corecta clauza prin care in ccm la nivel de angajator ( asociatie de vanatori si pescari sportivi) care impune salariatilor sa declare pe proprie raspundere daca sotii, sotiile sunt patroni, detin actiuni sau parti sociale sau daca sunt colaboratori ai unei sc, asociatiivanatoresti sau de pescuit al caror obiect de activitate intra in concurenta cu obiectul specific de actvitate al asociatiei?
Se interzice prin alta clauza sa devina salariati cei aflati in situatia prezentata mai sus iar in cazul in care nu declara la angajare sau pe parcursul executarii contractului de munca sau divulga secrete contractul individual inceteaza imediat din vina salariatului si cu solicitarea de daune din partea angajatorului.
Patronatul sustine ca nu este afiliat la niciun grup de unitati sau de ramura si ca atare trebuie sa aplice ccm national. Nu exista niciun fel de ingradire de acest gen in ccm national. Mentionez ca asociatia face parte dintr-o asociatie generala care in statut este considerata companie de utilitate publica. Nu exista sindicat in aceasta asociatie.
Eu nu vad in ce concurenta ar intra cu aceasta asociatie alte asociatii sau societati. Si pentru ca deja ccm este semnat de parti acest lucru da dreptul sa se aplice clauze care nu sunt legale?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: teodora27 , utilizator 11:24, 7 Septembrie 2010
Cred ca sunt aberatii, cum naiba sa interzici angajarea unei persoane pe motiv ca sotul ei este angajat la o societate concurenta sau sa ii ceri daune?:((:hammer:
Au uitat sa ii oblige sa divorteze, daca pe parcurs se casatoresc cu un angajat al firmei adverse...#-oX-(
Numai in Romania...:(
Si patronii "se plang" de codul muncii care apara salariatul...

Acele clauze sunt ilegale, limiteaza dreptul la munca:
Constitutia Romaniei - Articolul 41
(1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.

Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii
ART. 3 (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
ART. 5
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2010
Tanjiani, utilizator
Multumesc pentru raspuns!!!!
Problema e ca la noi se perpetueaza lucruri care sunt ilegale iar daca salariatilor li se spune ca asa s-a procedat si pana acum sau asa e legea dar fara sa li se arate in mod explicit care lege, ei neavand un sindicat care sa-i apere semneaza, pe rand, de teama de a fi dati afara. Iar eu ma aflu intr-o pozitie in care trebuie sa fiu echidistanta iar angajatorul imi da peste nas ca daca partile au semnat nu trebuie sa ma bag, ca a fost acordul lor. Acordul lor pe clauze ilegale???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu angajarea din cauza proprii pe salariu ciucifer ciucifer nu vrea nimeni sa ma angajeze cind aude de poprire pe salariu,ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Discriminare sexuala? avocadonet avocadonet Buna seara, la actualul loc de munca femeile beneficiaza de zi libera pe 8 Martie plus un cadou din partea firmei (petrecere in club, cupon cadou, etc.). Poate ... (vezi toată discuția)
Care este temeiul legal? ankalaura85 ankalaura85 Exista o clauza facultativa care poate fi inclusa in contractul colectiv de munca si anume: clauza de stabilitate.Mai precis aceasta protejeaza angajatii, ... (vezi toată discuția)