avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bani pt imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bani pt imprumut

as dori sa stiu si eu daca imprumut pe cineva, un prieten cu o suma rezonabila de bani, si incheiem un act la notar prin care se spune data si modul de inapoiere a banilor si acea persoana nu imi inapoieaza banii din motive "rele" de vointa cum ii pot recupera ?il pot da in judecata?sau sa inchei actul la notar cu o garantie, masina locuinta , teren...?in acest caz pot recupera banii sau bunul sau?
va multumesc
e bine sa iti iei o garantie pentru a fi sigur ca iti restituie banii.. e de preferat sa fie o garantie reala.. masina de exemplu, lasata gaj.. la tine in curte sau in alta parte parcata, de unde sa nu paota fi luata fara acceptul tau
contractul intocmit la notar constituie titlu executoriu, asa ca dupa data scadenta, puteti merge direct la executor, acesta cere incuviintare de la instanta pt executare, apoi bunurile si /sau veniturile prietenului pot fi executate silit pana ce suma imprumutata e recuperata.
daca suma e mare , ar fi bine ca acel contract sa fie garantat cu un bun de valoare.. locuinta, teren (functie de suma), iar acesta sarcina se va nota si in cartea funciara.
Incheiati contract autentic cu creanta garantata prin ipoteca asupra unui imobil al imprumutatului, de valoare cit mai mare, oricum superioara sumei imprumutate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum aș putea proteja un împrumut către un cunoscut, astfel ... Cristi_R Cristi_R Cum aș putea proteja un împrumut către un cunoscut, astfel încât să fiu sigur că recuperez banii? Mulțumesc (vezi toată discuția)
Imprumut 10.000 euro - garantii ali18ro ali18ro buna ziua, vreau sa ajut un prieten cu un imprumut de 10.000 euro pentru 1 an de zile, fara dobanda, cu contract notarial, fara garantii. sotia lui nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana luiza2023 luiza2023 acum aproape un an, un prieten a imprumutat o suma de bani primind de la debitor o chitanta de mana, semnata doar de acesta ( debitor). Este girat debitul cu ... (vezi toată discuția)