avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este sporul de vechime obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este sporul de vechime obligatoriu?

Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu are vechime in unitatea respectiva, este obligatorie acordarea acestui spor? Are vreo legatura acordarea acestui spor cu ramura de activitate? Sunt ramuri de activitate unde acesta este obligatoriu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:16, 3 Septembrie 2010
Nu, contravine niciunui articol ... se face un nou calcul daca sporul de vechime este inclus in salariul de baza astfel incat salariul de baza sa aiba pondere majoritara in salariu.
Sper sa nu va deranjeze daca va intreb pe ce va bazati in raspunsul anterior? Exista o cutuma, sau ma rog, ceva care sa sustina afirmatia dvs? Pentru ca acum, dupa ce am vazut raspunsurile, mie mi se pare destul de clar textul CCMN transport, in sensul ca salariul minim brut pentru un sofer este de 1050 lei, in care nu se poate include nici un spor (art 41, alin3a + grila salarizare). Deci daca se angajeaza un sofer trebuie alocat acest salariu minim 1050 lei (consideram ca este acceptat la negociere) si suplimentar trebuie acordat sporul de vechime... Aa.., daca din negociere ar rezulta, sa zicem, un salariu de 1300 lei, atunci varianta includerii sporului de vechime in salariul de baza nu contravine nici unui articol. Considerati corect acest rationament?
Va multumesc pentru timpul acordat.
Este corect rationamentul.
Salariul minim pentru un sofer , conf. CCM la nivel de ramura transporturi, intr-adevar este de 1050 lei ,adaugandu-se spor de vechime acesta va creste rezultand un salariu mai mare.
In carnetul de munca in loc de inregistrarea salariu + spor , se va putea face inregistrarea numai salariu (acesta incluznd si sporul). In acest din urma caz, se considera ca sporul este inclus in salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime tomaioan tomaioan As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)