am tot auzit ca un gard se prescrie in 2 ani. nu am gasit niciunde expres prevazut asa ceva despre impresmuiri. va rog sa ma ajutati cu un articol, daca este prevazut asa ceva. multumesc anticipat
@smeagull , nu sunt profet, pot doar sa presupun ca ar fi vorba despre o actiune in granituire sau/si, in functie de "suprafata de teren" ocupata ...s-ar putea vorbi despre o revendicare, depinde...Poate ca partile aflate in litigiu s-au judecat deja...pe aspectul granituirii si acum au trecut la fapte.:) Poate de la "respectivele fapte", au trecut trei ani...
@Della, "boala lunga...moarte sigura"...de ce ne chinuiti si ne dati detaliile cu "linguritza"?Spuneti-ne mai detaliat despre ce este vorba si raportat la starea de fapt, va putem spune daca "actiunea/intentia vecinului privind distrugerea gardului"
este una legala, ipoteticul drept la actiune in instanta fiind sau nu prescris...
Observ ca ati postat intre timp, edit later: Intrebare:vecinul a construit gardul si tot el protesteaza cu privire la amplasament?
@cermak gruianu: ar putea fi orice in jurul acelui gard, aveti mare dreptate!
eu profetzesc ca: initiatorul a construit pe vechiul amplasament gardu' pe partea stanga a curtii casei sale(frumos cred eu ca-i gardul ala) acum 6 ani si 3 luni (l-a terminat, ca de inceput l-a inceput cu vreun an inainte, da n-o mai avutara bani).
acu 5 ani vecinu' a daramat o parte din el, si si-a luat inapoi o parte de teren. (ma 20 m2). initiatorul n-a zis nimic pana acum.
acum vecinu' a murit, si mostenitorii lui mai vor 15 m2, in alt colt al curtii.
nu stiu ce detalii trebuie sa dau. imi cer scuze daca nu ma exprim cum trebuie. vecinul nu protesteaza nimic. el isi face singur legea. ma intereseaza daca are voie sa intervina, fara niciun act la acest gard. nu a participat la construire. e vecin nou (in sensul ca nu era vecinul meu cand s-a construit gardul). nu e granituire facuta. la intrebarea: e asa cum zic eu? fiind una retorica n-am cum sa raspund, adaug doar faptul ca daca as stii exact cum trebuie sa pun problema probabil nu mi-as pierde vremea pe forumuri si fiind stresata de o pagupa de 200 mil vechi probabil am o scuza buna ca nu sunt coerenta...
art.599 C.civ.:"Unul din vecini nu poate gauri zidul comun, nici sa alature sau sa sprijine de dinsul vreo lucrare, fara consimtamantul celuilalt.
In caz de impotrivire, el nu poate face aceasta fara a regula mai intii prin experti mijloacele necesare pentru ca acea lucrare sa nu vatame drepturile celuilalt."
art.606 C.civ."Orice gard ce desparte doua proprietati se socoteste comun, afara daca numai una singura din doua proprietati va fi ingradita, sau de nu va fi un titlu sau posesiune indestulatoare care sa constate din contra."
Mutare gard
best1alex
Buna ziua
Am o problema cu un teren, adica nelocuind nimeni acolo unii vecini au tras gardul unde au crezut ei de cuviinta, adica pe terenul meu.Acum avind ... (vezi toată discuția)