avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in acest timp am cumparat un teren si fostul sot a ridicat o casa mai mult cu forte proprii decit cu ajutoare. Totodata in timpul casatoriei, fostul sot a vindut o garsoniera proprietate personala si ne-am cumparat un apartament cu doua camerea, apoi peste 2 ani l-am vindut si am cumparat unul cu trei camere.Intrebarea mea este in cazul partajului cum se imparte apartamentul si casa cu terenul de la tara ? Se tine cont de faptul ca am copiii in intretinere ? Mentionez ca in timpul casatoriei el a lucrat in strainatate 1 an si banii aceia au contribuit la cumpararea terenului si a apartamentului.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 17:04, 3 Septembrie 2010
In marea majoritate a cazurilor bunurile comune se impart in cote de 50-50%. Copiii nu au contribuit la dobandirea bunurilor comune asa ca nu se tine cont la partaj de copii.
Fiind vorba de 2 imobile probabil ca se va atribui cate unul fiecaruia din soti, iar daca unul din imobile are valoare mai mare cel caruia i se va atribui va achita celuilalt o sulta reprezentand diferenta de valoare.
Fostul sot poate obtine cu ocazia partajului cca 70-80 %.
Este greu de anticipat pentru ca daca el nu cere sa zicem 70% veti obtine cate 50% fiecare.
Ceea ce inseamna ca el va pierde.
Depinde cum va este norocul...
Nu i-ar fi prea greu sa dovedeasca insa il termina taxele si avocatul...daca nu este solvabil...

avocat Claudiu Lascoschi
In principiu partile au un drept de 1/ 2 din bunurile dobandite in timpul casatoriei, insa oricare dintre soti poate solicita o cota majorata, cota ce poate fi justificata de o contributie mai mare decat a celuilalt sot la achizitionarea bunurilor.
De asemenea avand in vedere ca sotul dvs. a vandut in timpul casatoriei un bun propriu-garsoniera iar banii obtinuti au fost folositi la achizitionarea unui bun comun, va putea solicita sa se constate acest aspect pentru ca potrivit art.31 lit f c.fam.-este bun propriu valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Apoi, faptul ca aveti copii va ajuta doar dintr-un punct de vedere si anume la atrbuirea in natura a unuia dintre cele doua imobile, insa va trebui sa-l despagubiti pe sotul dsv. cu o suma denumita "sulta"-respectiv contravaloarea dreptului sau din acel imobil.
Sfatul meu este sa nu porniti la drum in cazul partajului decat asistata de un avocat pentru ca din cate inteleg sotul dvs. a avut o contributie mai mare la achizitionarea acestor bunuri si daca nu va aparati corespunzator veti avea insemnate pierderi patrimoniale, mai ales ca la mijloc sunt copii.
Procesul de partaj este un proces complex dar si costisitor in primul rand datorita taxei de timbru de 3/% din valoarea bunurilor partajabile.
Pe langa aceasta taxa mai sunt expertizele de specialitate constructor, topografie si daca aveti si bunuri mobile de impartit atuncisi expertiza merceolog.
Recomand de asemenea sa optati si pentru experti consilieri pentru fiecare expertiza in parte pentru ca este foarte important.
In concluzie mare atentie cum va aparati.;)
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Sotul are sanse mari sa obtina o cota majoritara zdrobitoare daca isi un angajeaza un avocat care sa se ocupe de cazul lui.
Probe ar avea si in rest ...doar sa nu fie gresit informat...si sa fie redactata in mod gresit actiunea sa de partaj, caz in care ati avea noroc.Si norocul este important in viata si daca sotul dvs. este zgarcit exista sanse sa aveti dvs. noroc...

Datorita faptului ca nu ar achita sulta ar putea pierde si imobilul pe care instanta l-ar putea incredinta in natura intrucat exista copii minori...
Daca nu se achita sulta imobilul va fi scos la vanzare prin licitatie publica...

avocat Claudiu Lascoschi
copii nu influientaza partajul,bunurile comune sunt numai ale sotilor, si se impart in functie de contributie.

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati- partaj isabella99 isabella99 sunt casatorita,am un apartament pe numele meu dar pe contract e trecut ca fiind bun comun cu sotul si un altul luat cu credit ipotecar dar doar pe numele ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri dobandite in timpul casatoriei. thesnowman thesnowman Buna seara. As dori sa supun atentiei un caz de partaj. Cei doi soti locuiesc in apartamentul sotiei mostenit de catre aceasta in timpul casatoriei. Sotia ... (vezi toată discuția)
Partaj bisoc liviu bisoc liviu as dori sa stiu daca pentru parasire de domiciliu sau daca pentru infideliate pot pierde partajul bunurilor sau sa ne afecteze cumva. si daca bunurile luate ... (vezi toată discuția)