avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA TRADUCATOR AUTORIZAT
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA TRADUCATOR AUTORIZAT

Buna ziua,
sunt traducator autorizat si am o mare nelamurire pe tema noii OUG 58. Am platit contributia la sanatate pe intreg anul 2010, am declaratie de asigurat in baza Legii 19 din 2000 pe suma asigurata lunara de 425 de lei (desi pana in prezent nu am realizat nici un venit in acest an) si pur si simplu acum nu inteleg ce mai trebuie sa fac. Mi s-a spus la ghiseu ca mai trebuie sa depun tot la casa de pensii o notificare separata pe luna iulie cum ca nu am realizat venit pe aceasta luna iar la somaj am depus o notificare ca nu am realizat venit pe luna iulie. Nu mai inteleg absolut nimic. Va rog frumos daca poate cineva sa ma edifice asupra acestor nelamuriri as fi foarte recunoscatoare.
Va ultumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 11:17, 4 Septembrie 2010
Procedati cum vi s-a spus, depuneti notificari ca nu ati realizat venituri profesionale pt CAS si contributia de somaj. Pt CASS ramane valabila declaratia de asigurare depusa, nu este cazul depunerii lunare ca in cazul celorlalte doua contributii.
Va multumesc pentru raspuns.
La somaj si la sanatate imi este clar.
Nelamurirea este la pensii unde eu platesc deja in baza Legii 19/2000 astfel ca ajung in urmatoarea situatie
"Asta ar insemna ca pentru Iulie 2010 sa platesc conform ambelor acte normative, pentru salariu cf Legii 19/2000 si pentru venitul de PFA cf OUG 58/2010. Pe de alta parte pe site-ul Casei de Pensii apare documentul recent in care se specifica:
În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr.19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art.III din OUG nr.58/2010."
Aici inca tot nu sunt in clar si din punct de vedere legal e o contradictie.
?????

Din continutul comunicatului:
"În vederea evitării dublei impuneri, în baza uneia şi aceleiaşi calităţi (persoana care realizează în mod independent venituri de natură profesională), este exclus ca, pentru aceeaşi lună, să se efectueze o plată a contribuţiei de asigurări sociale pentru declaraţia depusă în baza Legii nr.19/2000 şi o alta pentru declaraţia depusă în baza art.III din OUG nr.58/2010."
reiese ca :
- persoanele care abtin venituri de natura profesionala (PFA,II,IF, profesii liberale, derpturi de autor si conexe, marci etc) si care au si contract cu Casa de Pensii nu vor mai depune declaratii si nu vor mai face plati pentru luna respectiva in baza OUG 58/2010 respectiv HG 791/2010.
Dar daca aceste persoane obtin venituri mai mari decat palfonul de 5 salarii medii brute pe economie (1836 leix 5) iar plata contributiilor lor pe Legea 19/2000 este inferioara valorii de 10,5%x 5 x 1836 lei CE SE INTAMPLA ?

CONCLUZIE:
Eu cred ca lucrurile sunt tot neclare deoarece:
- eu pot avea un contract mai vechi pe L19/2000 de asigurare pentru 600 lei (imi permite legea sa fac un contract la valoarea dorita de mine) la care platesc 31,3% adica 187,8 lei /luna;
- dar obtin venituridin PFA de 6000 lei/luna la care ar trebui sa platesc 10,5% adica 630 lei dar nu le platesc pentru ca am si contract mai vechi cu CASA DE PENSII.

PRIN URMARE, mi se permite sa platesc mai putin decat altii care obtin venituri din PFA ca si mine dar nu au contract separat cu casa de pensii pentru ca ei au si calitatea de salariati.

NOTA:
Cei care si-au facut pana la OUG 58/2010 contract separat cu CASA DE PENSII sunt cei care nu erau si salariati.


COMPLETARE:
Logic (in logica fiscala) ar fi :
a) daca venitul obtinut este mai mare de 5 salarii medii brute pe economie:
- se plateste contributia astfel incat sa fie acoperita cota de 10,5% aplicata asupra maxim 5 salarii medii brute pe economie.

b) daca venitul obtinut este mai mic decat 5 salarii medii brute pe economie iar cota de contributii de 10,5% este peste valaorea cas platita conform contractului cu Casa de Pensii nu se mai depune nici o declaratie;












~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubla impunere pfa nedelcu.cristina nedelcu.cristina sunt pfa care desfasoara o activitate independenta, realizez exclusiv venituri de natura profesionala lunar, deci datorez contributiile individuale de ... (vezi toată discuția)
Cas pentru pfa camicami camicami Cum se aplica prin alte judete OG.58,referitor la plata contributiei la CAS pentru PFA? Doresc si alte informatii, deoarece ,de la Casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)