avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... copil nascut inafara casatoriei: dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

copil nascut inafara casatoriei: dreptul la mostenire

sunt casatorita de 15 ani iar sotul meu a avut o relatie extraconjugala acum 4 ani de unde a rezultat un copil pe care l-a recunoscut (3 ani), specific ca si noi avem un copil(8 ani).Acum se pune problema cum sa facem sa ne aparam bunurile materiale in cazul unui deces al sotului (doamne fereste) dar fara sa divortam, iar el sa fie nevoit sa renunte in favoarea mea la toate bunurile.Ce ne sfatuiti sa facem? Este o problema care ne macina, pentru ca femeia cu care sotul meu a avut o relatie, l-a tarat prin tribunal pentru pensie alimentara(pe care deja o plateste) si pur si simplu ii vaneaza fiecare venit, ne face viata un cosmar.,
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 12:12, 5 Septembrie 2010
Faceti un contract de vanzare cumparare prin care toate bunurile dumneavoastra le veti vinde copilului din casatorie
Nu se pot vinde bunurile comune in timpul casatoriei ! (decat cu acordul sotului / sotiei )

:O
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
ContSters109653, utilizator
toate bunurile comune din casatorie pot fi vandute de catre ambii soti catre terta persoana deci atentie la ce consultanta dati doamna contabil...
nu ati inteles aspectul toate bunurile nu cotitatea, desi se poate vinde din punct de vedere legal si cotitatea
De catre ambii soti, cu acordul ambilor soti !
Fie ca sunt din casatorie, fie din afara acesteia descendentii sunt mostenitori rezervatari si nu pot fi inlaturati de la mostenirea autorului lor decat pana la concurenta rezervei succesorale care este de jumatate din cota legala de drept. Solutia propusa de dl. avocat mai sus este o varianta dar trebuie avut in vedere ca veti instraina copilului prin acel contract numai bunurile existente la data incheierii lui. Toate bunurile dobandite de sotul dvs. sau de sotul impreuna cu dvs. vor constitui o noua coproprietate devalmasa din care, la moartea sotului, scazand dreptul dvs. propriu din acea coproprietate, se va constitui masa succesorala. Deci, chiar daca veti instraina acum impreuna cu sotul toate bunurile detinute in coproprietate, tot va exista o masa de bunuri cat de mica, alcatuita din bunurile dobandite ulterior instrainarii, asupra careia dreptul de mostenitor al copilului din afara casatoriei va putea sa poarte. Intrucat legea protejeaza drepturile mostenitorilor rezervatari, chiar daca instrainati acum toate bunurile pe numele copilului din casatorie, celalalt copil va putea ataca contractul ca donatie simulata si va putea cere ignorarea acelui act si raportul donatiilor, bunurile instrainate acum sau valoarea lor de inlocuire daca au fost vandute intre timp vor trebui readuse la masa succesorala. Cota parte de drept a mostenitorilor va fi stabilita astfel asupra masei succesorale reintregita. Ca efect al recunoasterii copilului din afara casatoriei, sotul dvs s-a mai ales cu un mostenitor legal.
Eu va doresc succes si mergeti si la un avocat care sa va sfatuiasca cum e cel mai bine sa faceti ca sa nu va treziti mai tarziu ca actul incheiat acum, cu atata cheltuiala, nu va putea fi valorificat.

Alte discuții în legătură

Fiu din prima casatorie-mostenire dodorel62 dodorel62 Eu din prima casatorie am un baiat ,iar acum m-am recasatorit si in cazul ca doresc sa-l dezmostenesc si fac acte si sotiei mele actuale ,copilul dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Donatie bani namibia namibia un parinte poate dona sau oferi cadou unuia dintre copii o suma mai mare de bani? (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)