Sunt in proces de partaj, nu am venituri si vreau sa formulez cerere de ajutor public judiciar. Am consultat OUG 51/2008 si conform art. 8 alin 1 scutirea de taxa judiciara de 3% ar fi in cuantum de 7200 lei.
Pentru mine calcularea valorii mase bunurilor de impartit devine dificila din moment ce nu stiu toate valorile pentru bunurile supuse impartirii.
Ca si valori certe stiu doar valoarea imobilului, valoarea bunurilor mobile, contravaloarea facturilor la utilitati.
Pentru autoturism am solicitat expertiza auto si inca nu s-a luat in discutie efectuarea acesteia.
Sunt 2 contracte de imprumuturi care au suma f. mare insumate peste 140 mii de euro, introduse de ex sotul prin care incearca sa justifice niste datorii imaginare. Am solicitat emitere de adrese catre banci iar acest lucru se proroga prin incheierea de sedinta de la ultimul termen avut pentru termenul din toamna.
Am solicitat adrese catre banci pentru verificarea de conturi a ex sotului dar nici acestea nu s-au luat in discutie pana acum, abia la termenul din toamna se va discuta.
Pot calcula doar sumele certe , si anume valoare imobil+valoare bunuri+valoare facturi pentru a ma incadra in cuantumul de ajutor public judiciar ? Sa trec doar valoarea de 240 000 lei, 3% din aceasta suma fiind de 72 000 lei (valoarea ce o pot folosi ca scutire)?
Se poate mari valoarea masei de impartit dupa ce se cunosc valorile exacte ale celorlalte sume din banci, expertiza auto si se lamureste situatia contractelor de imprumut?
Cum pot iesi din impas? Pentru termenul din toamna trebuie sa indic valoarea masei de impartit pentru a achita taxa judiciara si nu stiu cum sa procedez.
Cu stima
Daca voi indica o suma din valoarea bunurilor partajabile care depaseste cuantumul ce va fi obtinut prin cerere de ajutor judiciar ca si scutire de taxa din 3%, ulterior pentru diferenta de suma ce nu se acopera a fi platita din scutirea de taxe pot solicita o amanare sau o esalonare a platii?
Cu stima
Cererea de ajutor public judiciar poate presupune scutirea , amanarea , reducarea sau plata esalonata a taxei judiciare de timbru . Aceasta poate fi adresata instantei de judecata , oricand, dupa ce a fost investita in vederea transarii unui diferend.
Pretuirii valorii bunului nu ramane la simpla apreciere a reclamantului.Instanta de judecata va dispune efectuarea unei expertize tehnice imobiliare care va stabila valoarea de circulatie actuala a bunului , scazand , insa, gradul de uzura.
Ce venituri aveti ?Daca sunt sub 500 lei, veti fi exonerat de la aceasta plata , declarand , pe proprie raspundere, ca nu ati beneficiat de un asemenea ajutor judiciar, in ultimele 12 luni ( aceasta declaratie poate fi olografa, nu neaparat una notariala )
Daca veniturile dumneavoastra depasesc 800 lei, taxa judiciara poate fi injumatita.
Totusi , instanta de judecata poate trece peste aceste aspecte si scuti reclamantul de la aceasta obligatie in situatii de exceptie , cand traiul zilnic al sau si al familiei sale e pus in primejdie.
Consultati si OUG nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila
Suma totala in lei rezultata in urma expertizei de bunuri mobile si cea de constructie este de aproximativ 408 mii. Este si o suma in valuta pentru care nu s-a lamurit aspectul daca se imparte pentru ambele parti.
Cum procedez? Trec suma in lei si separat suma in valuta? Cum calculez taxa de 3% pentru a o putea mentiona in cererea de ajutor public judiciar?
Cu stima
Care este procedura?
Nina1
Buna ziua,
Sunt in proces de partaj si am cateva nelamuriri in ceea ce priveste procedura achitarii taxei de timbru. Nu am venituri si vreau sa formulez ... (vezi toată discuția)