avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am facut o asigurare de viata in numele altcuiva, ce ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am facut o asigurare de viata in numele altcuiva, ce pedeapsa primesc???

Buna ziua,
Am si eu o intrebare.
In urma cu un an, pentru a imi completa target-ul aveam nevoie de o asigurare de viata, am rugat un prieten daca stie alt prieten care e dispus sa ii fac o asigurare de viata gratis pe un an de zile, imi trebuia doar copia acestuia de buletin si aprobarea lui. Prietenu meu imi da copia de buletin, ii fac asigurarea, completez asigurarea si semnez in locul clientului. Dupa un an, celui care i-am facut asigurarea depune plangere impotriva mea, iar acum a inceput urmarirea penala impotriva mea. Repet asigurarea de viata a fost platita de mine pentru un an si nu il obliga pe acesta cu nimic!
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 21:16, 6 Septembrie 2010
Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale),
daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Va multumesc pentru raspunsuri. Doamne ajuta sa se termine doar cu o amenda pentru ca nu am dorit si nu am facut rau persoanei in cauza. Nici nu stiam ca e atat de grav ca probabil nu mai faceam asigurarea aceea.
cosmin_ursu a scris:

... imi trebuia doar copia acestuia de buletin si aprobarea lui. Prietenu meu imi da copia de buletin, ii fac asigurarea, completez asigurarea si semnez in locul clientului....

Dvs. ati avut copia buletinului de la acel prieten. El de unde a avut-o? S-ar presupune ca posesorul buletinului i-a dat copia si atunci stia la ce-i foloseste. Nu inteleg, daca respectivul nu a platit nimic, cu ce-l deranjaza acum ca are o polita de asigurare? Nu o mai plateste in continuare si aceasta inceteaza... Dvs. avand copia buletinului puteti spune ca el v-a dat copia ca sa-i faceti asigurarea, v-a platit contravaloarea ei, dar nu a trecut sa-si ridice polita si chitanta. Semnatura la client o putea executa oricine (inclusiv el - nu aveti de unde sa-i cunoasteti semnatura). El ce dovezi are ca nu a vrut acea polita si ca nu stia de ea?
Daca nu mai sunt si altele la mijloc nu inteleg de ce au aparut complicatii. A-ti avut vreun beneficiu de pe urma acelei polite? A-ti ridicat ceva bani in numele lui?? Il alearga acum asiguratorul sa plateasca ceva? Sincer nu vad care este "consecinta juridica" a acestui fapt. Ca sa nu mai spun ca daca, in acest interval patea ceva, mai incasa si asigurarea....
faptul ca am semnat in locul lui se incadreaza" la Conform art. 290 Cod Penal, falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in art. 288 (falsul material in inscrisuri oficiale),
daca faptuitorul foloseste inscrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. " Cred ca acesta se gandea ca poate sa obtina ceva material de la mine...ma gandesc ca daca era ceva banal nu se incepea urmarirea penala... de ce s-a inceput urmarirea penala???
In afara de dvs. cine poate spune ca ati semnat in locul lui? Puteati completa polita si sa-l rugati pe spalatorul de parbrize sa dea o semnatura... Atata timp cat exista polita si chitanta prin care ea a fost achitata ce va poate reprosa el acum? Dv.NU ati folosit respectivul inscris si nici nu-l puteati folosi in vreun fel atat timp cat el era titularul politei.
Ati primit de la politie vreo citatie sa va prezentati pentru declaratii? Vi s-a adus la cunostinta ca s-a inceput urmarirea penala?
Nu cred ca vreo expertiza grafologica va putea certifica ca dv.ati fost cel care a semnat in locul lui. Iar daca el acuza va trebui sa dovedeasca ca nu el v-a dat copia buletinului, ca nu el a solicitat incheierea politei, ca nu el v-a dat banii pentru a o achita....
In orice caz, daca primiti citatie de la politie, sub nici o forma nu va duceti fara avocat.

Alte discuții în legătură

Fals in acte marinescuioan marinescuioan care este condamnarea pt fals in acte si prescriptia daca a fost intrerupta (vezi toată discuția)
Falsificarea unui inscris sub semnatura privata ContSters161642 ContSters161642 Am descoperit recent ca mi-a fost falsificata semnatura pe un ordin de plata si au fost retrase din cont niste sume de bani. Intre timp suma a fost ... (vezi toată discuția)
Falsificarea semnaturii iosif28 iosif28 Buna seara as dori sa aflu cum se pedepseste falsificarea unei semnaturi (vezi toată discuția)