avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Deductibilitate carburant scoala de soferi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Deductibilitate carburant scoala de soferi

O scoala de soferi are contracte incheiate cu instructori autorizati pentru instruirea practica a elevilor, prin care se obliga sa asigure acestora(instructorilor) combustibilul necesar.Autoturismele sunt in proprietatea si in posesia instructorilor. In aceste conditii, scoala de soferi poate sa isi deduca cheltuielile cu combustibilul si tva aferent?
Mentiuni suplimentare: Instructorul emite factura pentru prestari servicii (instruire practica), iar scoala de soferi emite catre elev factura de prestari servicii ce acopera instruirea practica, costul carburantului si profitul scolii.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:28, 9 Septembrie 2010
parerea mea este ca da, se poate deduce ch. cu combustibilul fiind exceptie :
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
t) în perioada 1 mai 2009—31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate ........
aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, cu excepţia situaţiei în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii de instruire în cadrul şcolilor de şoferi.

Banuiesc ca intre instructorii proprietari de masini si scoala exista contracte de comodat , si atunci devine aplicabil textul boldat .

Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
tocmai asta este problema.Nu exista contract de comodat, pentru ca una dintre conditiile necesare pentru ca instructorul auto sa fie autorizat si atestat de catre ARR este ca el (instructorul, in calitate de PFA) "sa detina, in proprietate sau cu contract de leasing, minim un vehicul pentru fiecare categorie pentru care este autorizat"(citez din O.M.T.nr.1019/2009). Am inteles din prevederile Codului fiscal, ca din punctul de vedere al scolii de soferi, ar putea fi deductibile doar cheltuielile necesare functionarii pentru vehiculele proprii si care se utilizeaza exclusiv pentru activitatea de instruire in cadrul scolii.Multumesc anticipat pentru rabdare.
nu trebuie neaparat ca masina sa fie proprietatea scolii ; vedeti textul ca prevede "aflate in folosinta "
Nu se poate face contract de comodat intre instructor - proprietar al masinii si scoala de soferi ( organizata ca srl - banuiesc .... ) ? Legea speciala interzice ?
Nu stapanesc domeniul in detaliu ...Explicati , va rog , care e modul de organizare

Conform O.M.T.1019/2009, in partea referitoare la conditiile de autorizare a instructorilor auto se prevede ca "Pregatirea practica a cursantilor in vederea obtinerii permisului de conducere se efectueaza de catre intructori auto autorizati doar cu vehicule detinute in proprietate sau printr-un contract de leasing", iar in partea referitoare la scolile de cond auto se prevede ca "pregatirea efectuata in cadrul scolilor de soferi se poate realiza cu instructori auto angajati(obligatoriu pentru autorizarea scolii,minim 2 pers.cu norma intreaga) si cu instructori auto persoane fizice inregistrate la O.N.R.C." De asemenea, scoala trebuie sa prezinte, in vederea autorizarii de catre ARR, lista cu vehiculele utilizate pt.categoriile pentru care se solicita autorizarea. Instructorul auto autorizat poate incheia doar cu o singura scoala contract de prestari de servicii.Nu stiu sigur daca ca legea speciala interzice comodatul (voi mai studia), dar am gandit ca probabil nu are voie sa instraineze sub nici o forma(nici macar cedare de folosinta) vehiculul pe care il detine iar atunci cheltuiala cu combustibilul ii apartine lui.
m-am mai gandit la speta si as dori sa va intreb : cine este proprietarul masinii utilizata de instructor ? Persoana fizica sau persoana fizica autorizata ca instructor ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pentru cheltuielile cu masina de serviciu prd_nicolae prd_nicolae cine poate sa ma lamureasca. am un contract de comodat pentru o masina.cheltuielile legate de aceasta , reparatii,revizii,asigurari,combustibil se impoziteaza ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat tiberiussly tiberiussly Buna. Cheltuielile cu combustibilul si de reparatii ale masinii se pot deconta pe firma pe baza unui contract de comodat ? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contract de comodat eo eo Buna, Am si eu o intrebare...sau mai multe :) Se poate face contract de comodat intre 2 persoane juridice, pentru un autoturism proprietatea a persoanei ... (vezi toată discuția)