avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorea pensiei alimentare

Am fiu de 9 ani , cu tatàl copilului nu am fost càsàtorità.Am cerut pensie dupa opt ani si jumatate a copilului,sunt doua luni de cind el le achita,dar suma stabilita e f mica ,Cum as putea sa fac ca sa majorez suma pensiei alimentare. Eu imi doresc ca wel sa nu poata achita si ca sa-l decad din drepturi. ce trebuie si cum sa fac'???multum anticipat
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:25, 8 Septembrie 2010
Neplata pensiei alimetare (oricat de mare sau mica ar fi ea), nu duce la decaderea tatalui din drepturile parintesti.

Pensia de intretinere se stabileste in limita de maxim 1/4 din veniturile tatalui pentru un copil, si maxim 1/3 pentru doi copii, dar raportata la nevile minorului.
Daca nu suntei multumita de suma stabilita, puteti promova actiune de majorare a pensiei de intretinere pana la maximul stabilit.
Actiunea privind majorarea pensiei de intretinere este scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.
ARt.10 din Codul de procedura civila a instituit, in vederera protejarii interesului superior al copilului, competenta teritoriala alternativa , asadar, va puteti adresa fie instantei in a carei raza teritoriala domiciliati, ca reclamant , fie instantei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Decaderea din drepturile parinteste este o sanctiune grava, care este operanta in cazul unor fapte reprobabile , exercitate asupra minorului.
Iar intelegere , in acest sens, pentru a eluda dispozitiile normative cu privire la pensia de intretinere nu poae exista , fiind nula absoluta.
Pentru inceput, sesizati instanta de judecata si faceti demersuri in vederea obtinerii inscrisurilor care arata veniturile obtinute de fostul sot , ce prezinta caracter de continutate.

Dreptul la pensie este al copilului, iar parintii nu pot dispune de el .

Daca se va stabili majorarea pensiei , sumele de bani vor fi platite de la data introducerii actiunii.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere marire pensie alimentara szocsklara11 szocsklara11 Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa obtin o marire de pensie alimentara deoarece eu nu am fost prezenta la judecatorie la divort unde au ... (vezi toată discuția)
Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)
Proces paternitate flori_68 flori_68 Am fost casatorita timp de 8 ani, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Fostul sot a platit pensie alimentara pentru ei pana la 18 ani ai fiecaruia. Cel ... (vezi toată discuția)