avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces paternitate

Am fost casatorita timp de 8 ani, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Fostul sot a platit pensie alimentara pentru ei pana la 18 ani ai fiecaruia. Cel mic are 21 ani, iar fostul sot, s-a gandit acum sa-i deschida proces de paternitate. Mai poate face acest lucru? Il poate obliga sa faca asta, daca copilul nu doreste? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Copilul poate deschide proces daca vrea.
Sotul nu mai poate deschide proces decat daca intra in posesia unor probe care sa il duca la o concluzie certa ca nu el este tatal copilului.
Aceste probe ar trebui sa fie de natura medicala.
Actiunea de tagada de paternitate este prescrisa.



Tatal copilului a avut interes sa promoveze prezenta actiune, termenul de prescriptie curgand din momentul comunicarii situatiei respective, astfel ca momentul in care se naste interesul reclamantului este si cel in care se naste si interesul minorului, al carui statut patern trebuie clarificat, in conditiile in care ambii parinti ai minorului declara ca tatal natural al minorului, nu este reclamantul, ci barbatul cu care parata a intretinut relatii extraconjugale in timpul casatoriei .




Pana la implinirea varstei de 26 de ani , majorul are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu prestateaza nicio activitate remunerata.


Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.



Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.




Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.




Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.






Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara raptor71 raptor71 In urma divortului din 2006 ,cei doi copii,minori la acea vreme au fost incredintati mamei iar eu sa le platesc pensia alimentara.Acum toti se afla in alta ... (vezi toată discuția)
Posibilitate obtinere pensie alimentara pentru copil dupa divort capsunica1967 capsunica1967 am divortat acum un an si la data divortului desi aveam un copil de 19 ani care era student, nu am convenit cu fostul sot asupra pensiei alimentare a ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)