avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundat de vecin
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundat de vecin

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti ce atitudine ar trebui adoptata in urmatoarea situatie:
Deasupra unui bloc s-a facut o mansarda de catre o firma de constructii care a vandut mai departe unor familii. Dupa cateva luni, de la unul din apartamentele de la mansarda a inceput sa curga apa la vecinul de jos, inundandu-l pe acesta. Vecinul inundat a rugat vecinului de la mansarda sa-l lase sa verifice daca de la el vine prolema. Acesta a refuzat acest lucru, foarte revoltat, dar apa curge in continuare.....
Ce poate sa faca in aceasta situatie vecinul inundat?
Mentionez ca presedintele asociatiei a incercat sa vb. cu el dar fara nici un rezultat.
Cine ar fi competent sa solutioneze aceasta problema?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: lilianaG , utilizator 19:03, 9 Septembrie 2010
Consider ca instanta de judecata.
Presedintele de asociatie are (sau nu) o autoritate limitata, mai mult morala.
Iata ce scrie in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
...........................
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Deci legea va da suficiente instrumente sa puneti lucrurile la punct.
Multumesc mult pentru lamuriri!
O alta cale de mediere a conflictului este politistul de proximitate + o plangere la sectie din partea celui pagubit.
La noi in asociatie a avut efect.
si eu m-am mutat la mansarda si am inundat vecinul de jos dupa 4 zile de folosit dusul>mi-am cerut scuze:"> dar avand in vedere ca totusi nu era vina mea... mutandu-ma recent.... am cerut ajutorul constructorului de la care am cumparat si acesta a rezolvat problema :D:D bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatii dupa reabilitare - cine raspunde ? Vranceanud Vranceanud Buna ziua, locuiesc intr-un bloc de 7 etaje, la etajul 5. In urma reabilitarii proaste, cand ploua foarte tare apartamentul de la etajul 7 este inundat in ... (vezi toată discuția)
Inundatii vecini b28cvg b28cvg buna ziua, se intampla ca ma inunda vecinii si pare se ca nu este nici de la vecina de deasupra, ci de la cei de la et 8 care nu deschid usa nimanui, sunt ... (vezi toată discuția)
Inundat de catre vecina de desupra mea. florinm58 florinm58 Locuiesc intr-un bloc de cand m-am nascut de 58 ani ,de-a lungul timpului au fost diverse probleme intre vecini si din cate stiu cam toate si-au gasit ... (vezi toată discuția)