1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari?
2. Au aparut normele de aplicare pentru legea 175/2010?
3. Daca la pct. 1 raspunsul este DA, va rog sa-mi spune-ti ce se retine si daca putem sa declaram on-line?
Va multumesc
Asociatia de proprietari trebuie sa plateasca si contributiile angajatorului - sanatate (5.2%), somaj (0.5%), pensie (20.8%) la conventiile civile ? Multumesc.
exista parerea (ANAF, asistenta contribuabil) cf careia conventiile civile sunt ok si dupa redefinirea activitatilor dependente (ord.58 si 82/2010), doar sa se retina, declare si plateasca darile aferente.
de asemenea, exista si pareri ale specialistilor in contabilitate si in personal cf carora conventiile civile nu mai sunt ok pt activitati dependente ci acestea trebuie neaparat transformate in CIM. personal, cred ca pot avea dreptate ambele "tabere", insa eu nu sunt specialist in dreptul muncii si cred ca parerea unui astfel de specialist e cea mai avizata, de aceea am apelat la un forum juridic cum este acesta. :D
diferenta dintre cele 2 raporturi juridice ar fi de niste declaratii in plus si niste mici taxe lunare (cele 3 contributii pe care le-am mentionat si explicat anterior), asta nu inseamna mult lunar, insa in timp se aduna niste sume care conteaza la o asociatie de prop. mica si cu 85-90% pensionari, mai ales in vremurile astea, va rog sa ma credeti; acesta este principalul motiv pt. care tot incerc sa vad daca este obligatoriu CIM si baza legala pt. asta, evident.
daca ajungem la concluzia ca-i musai CIM - e in regula si noi vom face cum este legal, aici e toata lumea de acord, dar daca putem usura sarcina fiscala (adica economisi niste banuti), de ce sa nu ? in plus, contabilul/casierul au de lucru putin intr-o luna, nu e un program zilnic nici pe departe, asa ca s-ar incadra in art. 963, 964 Cod civil cf caruia apelarea la aceasta forma de prestare a activitatii se face pentru lucrari determinate si ca intindere si ca natura.
Eu va impartasesc punctul de vedere. Complicarea cu CIM este daunatoare si pentru asociatie si pentru angajatul cu pricina. Inotam in birocratie...si macar de-ar fi clara!
Am ajuns sa nu mai pot citi despre acest subiect......
Cine vrea sa fie ocrotit de CIM (vorbesc de angajati) sa-si gaseasca un loc de munca cu CIM. In asociatiile de proprietari labilitatea relatiilor intre angajat si conducere sau locatari ar face de dorit intocmirea conventiilor civile.
multumesc mult pt. implicare :) ,
va sunt recunoscatoare :love2:
credeti-ma ca am capul tetraedru regulat de cand tot "cotrobai" prin legistatia aferenta asociatiilor de proprietari, iar ordonantele astea 2 au fost "bomboana de pe coliva" X-(