Am si eu o intrebare privind marja de TVA apilicabila in urmatoarea situatie:
Am o factura pentru achizitionarea unei masini eliberata in data de 23 iunie 2010 cu plata integrala prin OP. Livrarea facturii se face acum in septembrie, doar ca dealer-ul a spus ca trebuie platita diferenta de TVA dintre 24% si 19% ca sa poata da masina.
Pe factura initiala scrie avans, ceea ce presupune ca ar trebui teoretic stornata si emisa o noua factura finala cu datele masinii, deci cu TVA de 24%.
Mentionez totodata ca situatia nu este prevazuta in contractul incheiat cu dealer-ul.
Nu ar trebui in acest caz sa se mentina pretul final si sa se faca ajustarea in cadrul acestuia in sensul diminuarii bazei si cresterii TVA-ului. Ma puteti ajuta cu informatii privind baza legala unde as putea gasi prevederi in acest sens? Nu de alta dar diferenta este destul de mare si a venit pe neasteptate.
teoretic, dealerul a procedat corect, fiind obligat de lege sa regularizeze factura de avans si sa aplice cota in vigoare la momentul faptului generator, adica la momentul transferului dreptului de proprietate asupra autovehiculului.
practic, fiti atent la pretul mentionat in contract, adica X + tva sau X cu tva inclusa?!??!?
numai daca este X cu tva inclusa, ati putea specula acest lucru si l-ati putea determina sa-si diminueze marja de profit.