avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale radierea unei societati comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

radierea unei societati comerciale

In cat timp se radiaza de drept o societate comerciala, daca nu am activitate economica?
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 22:35, 10 Septembrie 2010
Art. 227 Legea societatilor comerciale

(1) Societatea se dizolva prin:
a) trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
b) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;
c) declararea nulitatii societatii;
d) hotararea adunarii generale;
e) hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea societatii;
f) falimentul societatii;
g) alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.

Art. 237

(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
(6) La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.

(7) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(7^1) Hotararile judecatoresti pronuntate in conditiile alin. (7) se comunica lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si se afiseaza la sediul oficiului registrului comertului in care este inmatriculata societatea comerciala dizolvata.

(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.

(9) Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.

(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor.
__________
Problema cu radierea este una destul de complexa. Am sa incerc sa va punctez modalitatile reglementate de legislatia in vigoare. In principiu prima faza pentru demararea actiunii de radiere a unei societati este dizolvarea. Aceasta poate fi de trei feluri: voluntara, judiciara si de drept. Institutiile statutului, in speta registrul comertului are niste ,, actiuni" periodice prin care dizolva anumite societati care nu si-au indeplinit obligatii legale - de ex. nedepunerea situatiilor financiare pana la un anumit termen pentru care sanctiunea este dizolvarea judiciara. Aceasta forma de dizolvare este remediabila, deoarece atat legea cat si cererea de chemare in judecata permite paratului ca daca pana la judecarea pricinii isi depune situatia financiara cererea de chemare in judecata ramane fara obiect. Dizolvarea de drept intervine atunci cand printr-o lege se stabileste un anumit termen care trebuie respectat de toate societatile in vederea efectuarii unor demersuri legale. Aici se poate exemplifica Legea nr. 314/2001 prin care s-a stabilit majorarea capitalului social la minim 200 lei pentru srl-uri.
Mai este dizolvarea voluntara care se stabileste prin vointa asociatilor.
In toate cazurile, in conditiile legii urmeaza o noua etapa - lichidarea. Aceasta operatiune este instrumentata de persoane calificate pentru aceasta activitate - lichidatorii numiti in principiu de asociatii societatii comerciale sau de orice persoana interesata. Dupa cum vedeti si in textul legii de mai sus fiecare dizolvare - lichidare-radiere are un termen legal in care ar trebui sa se desfasoare, numai ca procedura de multe ori treneaza. Daca societatea dvs. inca nu este in dizolvare va recomand sa faceti o dizolvare-lichidare-radiere fara numire lichidator in conformitate cu art. 235 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata. Sunt costuri mai mici si scapati cel mai repede de societate. Termenul pana la radiere ar fi de cel mult doua luni si cheltuieli de apx. 600 ron, cu tot cu redactat de acte. Asta in situatia in care societatea nu are datorii fata de bugetul de stat si puteti obtine certificatul de atestare fiscala.SUCCES!
Buna seara .
Primul pas este bilantul sa fie ,,pe zero " .deci fara niciun fel de datorii.
Al doilea pas este dizolvarea dupa care urmeaza radierea firmei.
Marius Bote .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea unui srl Catalin2010 Catalin2010 In cat timp de la dizolvare prin hotarare judecatoreasca un srl este radiat din oficiu? (vezi toată discuția)
Trecerea patrimoniului in posesia actionarilor stelian67 stelian67 Am avut o societate comerciala care in timp ce se afla cu activitatea suspendata a fost dizolvata pentru nedepunerea situatiilor financiare. Societatea nu are ... (vezi toată discuția)
Dizolvare societate comerciala casanova casanova Poate fi dizolvata o societate comerciala prin hotarare judecatoreasca fara a mai parcurge pasii prin Registrul comertului ? (vezi toată discuția)