avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata pentru studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata pentru studii

Am 15 ani vechime in invatamant,as vrea sa-mi iau anul acesta concediu de studiu fara plata.Am dreptul ? Pentru cat timp mi se poate rezerva catedra??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:07, 11 Septembrie 2010
Art.102 alin.2 din Legea nr.128/1997 dispune ca :
(1)Personalul didactic titular, care din proprie initiativa solicita sa se specializeze sau sa participe la cercetare stiintifica in tara sau in strainatate, are dreptul la concedii fara plata. Durata totala a acestora nu poate depasi 3 ani intr-un interval de 7 ani. Aprobarile in aceste situatii sunt de competenta conducerii institutiei de invatamant superior sau, dupa caz, a inspectoratului scolar, daca se face dovada activitatii respective.

(2)Personalul didactic titular poate beneficia de concediu fara plata pe timp de un an scolar sau universitar, o data la 10 ani, cu aprobarea institutiei de invatamant superior sau, dupa caz, a inspectoratului scolar, cu rezervarea catedrei pe perioada respectiva.

(3)Personalul didactic, care se afla in situatia prevazuta la alin. (1), beneficiaza de prevederile art. 101 alin. (6). Personalul didactic aflat in conditiile alin. (2) nu beneficiaza de prevederile art. 101 alin. (6), cu exceptia celui care a desfasurat activitati de invatamant sau in interesul invatamantului.


CCM la nivel de ramura de invatamant prevede urmatoarele:
Art. 31 (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la 30 de zile lucrătoare concediu fără plată, acordate de conducătorul unităţii/instituţiei de învăţământ.

(2) Personalul didactic de predare şi instruire practică poate beneficia de concedii fără plată, pentru rezolvarea unor situaţii personale, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, altele decât cele prevăzute de art. 102 (2) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, cu aprobarea inspectorului şcolar general.

(3) Salariaţii care urmează, completează, îşi finalizează studiile, precum şi cei care se prezintă la concursul pentru ocuparea unui post sau funcţie în învăţământ au dreptul la concedii fără plată pentru pregătirea examenelor sau a concursului, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii reprezintă vechime în muncă/învăţământ.

(4) Salariaţii beneficiază şi de alte concedii fără plată, pe durate determinate, stabilite prin acordul părţilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie concediu fara plata pentru studii ahasoti ahasoti Buna ziua As aprecia avizul dumneavoastra referitor la urmatoarea problema: sunt cadru universitar si activez in domeniul medical cu o vechime de 11 ani. Am ... (vezi toată discuția)
Vechime invatamant ana_dark84 ana_dark84 Buna ziua! As vrea sa ma ajute cineva cu o parere argumentata in urmatoarea situatie: cadru didactic incadrat in invatamant in anul 2000 ca titular. In ... (vezi toată discuția)
Concediu de studiu deliadelia deliadelia Buna ziua, Conform statutului personalului didactic, prevazut mai jos doar cadrele didactice titulare pot beneficia de concediu de studiu? Ca si profesor ... (vezi toată discuția)