avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... vechime invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

vechime invatamant

Buna ziua! As vrea sa ma ajute cineva cu o parere argumentata in urmatoarea situatie: cadru didactic incadrat in invatamant in anul 2000 ca titular. In perioada 2000-2004 a urmat facultatea la zi beneficiind la serviciu de 3 ani de concediu de studii si un an de concediu fara plata (ani necesari pentru a urma facultatea la zi). Acesti ani nu au fost niciodata considerati ani de vechime la incadrare si salarizare. In 2011, am facut cerere scrisa pentru ca acesti ani sa fie considerati vechime invocand art. 102 alineatul 3 din Legea 128/1997:
"Art. 101 [...]
(6) Perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei, în condiÑiile prezentului articol, se
consideră vechime la catedră.
ART. 102
(1) Personalul didactic titular, care din proprie iniÑiativă solicită să se specializeze sau să participe la cercetare stiinÑifică în Ñară sau în străinătate, are dreptul la concedii fără plată. Durata totală a acestora nu poate depăsi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaÑii sunt de competenÑa conducerii instituÑiei de învăÑământ superior sau, după caz, a inspectoratului scolar, dacă se face dovada activităÑii respective.
(2) Personalul didactic titular poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an scolar sau universitar, o dată la 10 ani, cu aprobarea instituÑiei de învăÑământ superior sau, după caz, a inspectoratului scolar, cu rezervarea catedrei pe perioada respectivă.
(3) Personalul didactic, care se află în situaÑia prevăzută la alin. (1), beneficiază de prevederile art. 101 alin. (6). Personalul didactic aflat în condiÑiile alin. (2) nu beneficiază de prevederile art. 101 alin. (6), cu excepÑia celui care a desfăsurat activităÑi de învăÑământ sau în interesul învăÑământului."
Inspectoratul Scolar Judetean a invocat faptul ca in septembrie 2011 Legea 128/1997 nu mai era in vigoare, alta fiind legea dupa care se ghidau (Legea 63/2011) in care nu se mai precizeaza nimic de concediul de studii recunoscut ca vechime.
Intrebarea mea este: daca problema mea vine din perioada in care se aplica legea 128/1997 de ce nu se aplica Legea 128?
Ce actiuni legale pot initia pentru a remedia aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: ana_dark84 , utilizator 11:19, 29 August 2012
Pentru perioada respectiva se aplica legislatia in vigoare .. legea nr.63/2011 nu se aplica retroactiv . Puteti invoca principiul neretroactivitatii legii civil .. acesta este consacrat in Constitutie si in codul Civil.

Art.15 alin.2 din Constitutia Romaniei prevede ca, legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.
"Puteti invoca principiul neretroactivitatii legii civil .. acesta este consacrat in Constitutie si in codul Civil." ... adica???
Constitutia Romaniei:
art.15 (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

Codul civil:
art.6 (1) Legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.

Acestea sunt cele doua texte de lege care prevad principiul neretroactivitatii legii civile.
Acum cred ca am inteles. Si pentru asta ce trebuie sa fac? Sa deschid actiune in instanta?
Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
ana_dark84, utilizator
Parerea mea este ca va trebui promovata o actiune in instanta ...

Alte discuții în legătură

Vechime neintrerupta in invatamant emibobo emibobo Sunt angajat in invatamant din 1996 pana in prezent. In anul scolar 2003/2004, am beneficiat de concediu fara plata, cu catedra rezervata, titular fiind, dupa ... (vezi toată discuția)
Personal contractual-cadru didactic xia-1967 xia-1967 Sunt cadru didactic titular, incadrat pana acum ca functionar superior intr-o structura guvernamentala, drept pentru care am avut rezervare de catedra. De la ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru studii meola meola Am 15 ani vechime in invatamant,as vrea sa-mi iau anul acesta concediu de studiu fara plata.Am dreptul ? Pentru cat timp mi se poate rezerva catedra?? (vezi toată discuția)