avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatii teava comuna la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatii teava comuna la bloc

Locuim de 6 ani intr-un bloc din cartierul Pantelimon. Toate bunicele pana acum cateva zile.Adica: S-a spart teava comuna de apa( rece si calda) de pe coloana noastra. Am suportat din banii nostri reparatiile(cheltuiala impartita la 6 apartamente).Tocmai cand ne bucuram ca dupa 2 zile de lipsa totala de apa si dezastru in baile noastre prin spargerea faiantei si a plafonului dintre etaje totul parea sa fie ok, nenorocirea s-a produs- teava de apa rece s-a fisurat la etajul 7. ( noi am schimbat tevile intre 8-10). Problema cea mai mare este ca vecinul de la 7 a inchis apa rece si nu vrea sa-si repare teava pe motiv ca nu are bani.Nici noi nu aveam bani pentru asa ceva, dar ce sa faci? Nu stim cat va dura situatia asta, dar suntem disperati. Avem un copil de 4 luni si nu avem apa la toaleta, nu putem folosi masina de spalat, ca sa nu mai spun ca suntem fortati de imprejurari sa folosim apa calda pentru orice. Vreau sa stiu ce posibilitate avem sa-l fortam pe vecin sa-si repare teava sparta in baia lui. Asociatia nu vrea sa suporte cheltuiala pe motiv ca nu avem bani suficienti in fondul de reparatii.
Cel mai recent răspuns: Crista4 , utilizator 22:38, 9 Noiembrie 2019
Teava aia trece prin apartamentul lui? Daca da, atunci ii apartine si trebuie s-o repare pe cheltuiala lui. Conform dreptului de servitute de care beneficiati, poate fi obligat pe motivul prejudiciului ce-l cauzeaza celorlalti colocatari. Singura posibilitate certa si concreta, este actionarea in instanta pe motivele de mai sus, pentru ca, nu-i asa?, in Romania ai parte de drept personal doar prin judecata. Oricum, va dati seama ca in apartamentul respectivului nu se poate intra pe motiv de violare de domiciliu, doar cu incuviintarea instantei.
@Bota_M
Reparatiile la coloanele de apa comune se face de catre asociatie cu bani din fondul de reparatii sau, daca nu exista bani suficienti in acest fond, restul se completeaza pentru achitarea lucrarii tot de asociatie (din ce lichiditati are la momentul respectiv) si acest rest se pune pe lista de plata pentru a fi recuperat de la toti proprietarii.
Nu e permisa o asemenea justificare a conducerii asociatiei, atata timp cat legea obliga asociatia de proprietari (conducerea acesteia) sa repare tot ce se strica pe proprietatea comuna, evident recuperand cheltuielile pe listele de plata.
Din ce spuneti dv. conducerea asociatiei nu cunoaste legea pe care ar trebui sa o stie macar principial Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functinare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu Norma de aplicare a legii. Textul lor, daca va intereseaza, se afla in topicul Documentatie specifica asociatiilor de proprietari din fruntea sectiunii noastre.

@bighiu77
Va inselati in mai tot ce-ati spus pana acum.
In legea 230/2007 sunt prevazute reglementari pentru situatia expusa mai sus de utilizatorul nostru.
In lege nu exista termenul de servitute pentru simplul motiv ca proprietarul a cumparat apartamentul cu tevi cu tot, nu tevile au aparut dupa ce proprietarul a intrat in posesia proprietatii.
Un condominiu este un conglomerat alcatuit din proprietati individuale legate intre ele prin proprietate comuna, iar de aceasta proprietate comuna (inclusiv tevile care trec prin apartamente) se ocupa de administrare, reparatii, lucrari de intretinere asociatia de proprietari.
Un proprietar este obligat sa permita accesul in apartamentul lui cu un preaviz de 5 zile din partea asociatiei pentru cazuri normale sau imediat pentru cazuri de urgenta - spune tot legea.

Numai in cazul in care proprietarul se impotriveste cu incapatanare intrarii in apatament, facandu-i-se in mod expres cunoscut textul legii, atunci poate fi chemat in instanta. Or in cazul de fata problema se pune total gresit in cadrul asciatiei, ca proprietarii sa-si repare singuri ceva ce trebuie sa repare asociatia.
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
elga50, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
S-a gresit chiar de la inceput cand s-a reparat conducta la etajele 8-10. Acea reparatie trebuia facuta prin asociatie, cu situatie de lucrari, factura..., cheltuiala repartizandu-se pe toti proprietarii. Asa trebuie procedat si acum. Proprietarul de la 7 spune doar ca nu are bani, nu ca nu ar fi de acord sa se repare conducta. Asa ca administratorul sa discute imediat cu presedintele, sa caute meseriasi si sa execute lucrarea. Cheltuiala se repartizeaza apoi pe toti proprietarii.
Legea care va referiti, priveste proprietatea comuna. Ma gandesc acum....daca de ex. cineva care locuieste la parter(sau etaje intermediare), i se sparge conducta de deversare WC...asteapta sa plateasca asociatia sau sa faca cheta stand cu mirosul si....pentru ca, e proprietate comuna,nu?
Vis-a-vis de intrarea in apartament, e vorba de caz de forta majora: incendii....inundatii....e.t.c. si,iarasi se face confuzie.('Un proprietar este obligat sa permita accesul in apartamentul lui cu un preaviz de 5 zile din partea asociatiei pentru cazuri normale sau imediat pentru CAZURI DE URGENTA - spune tot legea).
@bighiu77,
Va rog sa nu duceti discutia in alta directie si sa divagam.
Cititi cu atentie prima postare si constatati faptul ca nu se pune problema "intrarii in apartament", "accesului", ci se spune foarte clar ca "nu vrea sa-si repare teava pe motiv ca nu are bani".
De regula conductele asezate vertical sunt comune si afecteaza mai multi proprietari. Acestea se intretin si repara prin intermediul asociatiei. Se anunta imediat administratorul, se opreste apa pentru a diminua pirderile si evita inundarea apartamentelor si se repara prin grija si sub controlul administratorului.

Alte discuții în legătură

Avarie coloana apa narcisdaniel narcisdaniel daca conducta de apa a blocului se crapa, eu am tavanul ud si trebuie sa sparg la vecinul de sus, cine plateste daca teava este sparta la nivelul ... (vezi toată discuția)
Suportul cheltuielii unei reparatii la o coloana de apa comuna stagga stagga Buna ziua Am intampinat azi dimineata o problema si anume coloana de apa calda care trece pe la mine prin baie sa fisurat , coloanele de apa sunt neschimbate ... (vezi toată discuția)
Instalatia verticala apartine partii comune vali m vali m \'\'Instalatia verticala apartine partii comune De la nivelul piesei de legatura din instalatia verticala catre consumatorul individual ,instalatia respectiv ... (vezi toată discuția)