avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt pasii care trebuie urmati.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt pasii care trebuie urmati.

Buna ziua.
Acum 2 ani a murit bunicul meu ... Casa in care stam de 30+ ani mama (de la nastere ,eu si fratii mei) era trecuta pe numele bunicului. Din mai multe motive si probleme in familie nu a fost trecuta pe numele tatalui meu cat timp bunicul a trait ... iar anul acesta tata a murit. Ca mostenitori sunt , bunica , 3 unchi , noi ce`i 3 fii plus mama si inca un var din partea unui unchi care a murit cu mai bine de 10 ani in urma. Imi puteti spune ce pasi ar trebui sa urmez pt a trece casa pe numele mamei noastre sau chiar a noastra ?
Multumesc. Sorin
Cel mai recent răspuns: c.risti , utilizator 08:39, 13 Septembrie 2010
Trebuie sa faceti partaj!
Daca sunteti intelesi cu ceilalti mostenitori puteti merge la notar
sau la instanta de jduecata si depuneti tranzactie cu
intelegerea dvs.
Este un termen limita pentru a face partaj ? sau ... Se poate face ceva in lipsa noastra sau a orcarui mostenitor ?
Daca se face ceva in lipsa dvs. se va savarsi un fals, deci nu cred.
Dezbaterea succesiunii e bine sa o faceti in termen de 2 ani de la deschiderea succesiunii ( data decesului), altfel platiti si impozit.
Dar, pt ca trebuie sa faceti intai dupa bunicul, apoi dupa tatal dvs., oricum platiti impozit pt mostenirea dupa bunic.
Altfel nu exista un termen limita.

Ma indoiesc ca veti putea trece casa pe numele mamei sau al dvs., deoarece sunt prea multi mostenitori, sigur vor dori si ei partea lor - in primul rand indiviza, apoi dupa partaj, daca solicitati atribuirea imobilului, le platiti lor sulte ( contravaloarea partii lor) si ramaneti dvs. cu imobilul.

Succes!
partaj succesoral.In ipoteza in care nu va intelegeti cu ceilalti mostenitori asupra impartirii , si alegeti calea instantei, este bine sa stiti din start ca un astfel de demers este costisitor. Ma refer nu doar la costurile de taxa de timbru, onorarii, dar si o eventuala expertiza asupra imobilului.Totusi, toate situatiile de acest gen trebuiesc clarificate cat mai repede pentru deja aveti 2 dezbateri de mostenire succesive.Nu sunteti conditionat de vreun termen, dreptul de a cere partajul este imprescriptibil, insa este incomod sa locuiti in imobilul unor decedati. Este bine sa stiti ca in ipoteza in care, in cei 30 ani ati locuit in imobil si ati efectuat imbunatatiri (ex: gard, camere, consolidari, alee, etc) acestea reprezinta un drept de creanta care va avantajeaza in partajare. Dar, aceste imbunatatiri se pot constata cert doar pe baza unei expertize, pe care o folositi ca proba in proces... Daca se constata ca intr-adevar ati contribuit la administrarea si conservarea imobilului atunci se poate scadea din eventualele sulte pe care le-ati putea datora celorlalti mostenitori. Acesta a fost scenariul cel mai rau. Daca va intelegeti cu ceilalti, cu atat mai bine. Dar tot costa. Succes.
Va multumesc pentru raspunsuri si timpul acordat. Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire bunici spirala spirala Buna ziua.Problema consta in felul urmator:In casa bunicii mele(ea este proprietara) locuieste fiul si sotia sa impreuna cu cei doi copii.Bunica mea pe langa ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Cat la suta mostenesc? catalinbadboy catalinbadboy Am o casa pe numele bunicilor, decedati amandoi, ei au avut 2 copii, mama si unchiul meu, decedati si ei......unchiul meu era casatorit, intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)