Buna ziua!
Din nou vin cu intrebari pentru ca noile modificari ne baga in ceata. As vrea sa stiu daca mie, ca traducator autorizat si cu contract de prestari servicii, imi va calcula si depune declaratiile de contributii sociale platitorul de venit sau va trebui sa le depun personal, eu neavand alte venituri decat cele rezultate ca pfa. O alta nelamurire ar fi daca noi o sa platim ca si inainte, adica 10,5% la pensii si 0,5% la somaj? Va multumesc!
Multumesc pt raspuns! Eu mi-am platit contributia la sanatate inainte de vreuna din ordonante pt venitul meu estimat (desi castig mai mult decat mi-am estimat). Mai trebuie sa mai platesc ceva acum? Apoi, pe august intentionam sa-mi depun declaratiile saptamana viitoare, insa acum nu mai stiu daca si unde mai trebuie sa le depun. Asa ca va intreb pentru august ma duc din nou la somaj si la pensii sau numai la pensii? Sunt valabile aceleasi formulare? Se va plati retroactiv pentru lunile de dinainte de iulie cand am depus prima data aceste formulare? Va multumesc frumos!
@corina-i:
OUG nr 82/2010 pt modificarea OUG nr 58/2010 prevede:
ART. III (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pentru veniturile de natura celor prevăzute la art. II din prezenta ordonanţă de urgenţă, plătite după data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj plătite anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale şi a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 791/2010, sunt considerate obligaţii achitate şi nu mai fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Perioada pentru care persoanele prevăzute la art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 au datorat şi au plătit contribuţiile individuale de asigurări sociale şi de asigurări de şomaj, potrivit prevederilor legale în vigoare până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, constituie stagiu de cotizare în aceste sisteme de asigurări.
OUG nr. 82/2010 a intrat in vigoare la data de 13.09.2010, pt lunile iulie si august se aplica OUG nr. 58/2010.
@kriss2304:
CASS se depune o singura data si se plateste pe tot anul aceiasi suma aferenta unui venit asigurat prin declaratia de asigurare.