avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... OUG 50/2010
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

OUG 50/2010

Buna ziua,
In articoul din WALL-STREET publicat in 03.09.2010, dl. Cristian Radu – Director Directie Managementul Retelei din cadrul Volksbank a precizat ca: "Principalele modificari ce urmeaza a fi aduse contractelor de credit in lumina OUG 50/2010 sunt urmatoarele: (i) pentru creditele in privinta carora nu se aplica „dobanda fixa”, rata dobanzii curente se va calcula in functie de indici de referinta independenti (Euribor/Libor CHF/Robor), la care se adauga o marja fixa, marja ce se va determina prin scaderea din valoarea procentuala a ratei dobanzii, valabila la data de 21.06.2010, a valorii indicelui de referinta corespunzator, valabil la data de 21.06.2010; (ii) comisionul de rambursare anticipata se elimina din contractele cu dobanda variabila, in vreme ce pentru contractele cu „dobanda fixa” valoarea comisionului de rambursare anticipata va fi egal cu 1% din valoarea creditului rambursat in avans (in cazul in care perioada de timp dintre rambursarea anticipata si scadenta finala este mai mare de un an), respectiv cu 0,5% din valoarea creditului rambursat in avans (in cazul in care perioada de timp dintre rambursarea anticipata si scadenta finala nu este mai mare de un an); (iii) comisionul de risc, agreeat cu clientii prin semnarea conventiilor de credit, se va redenumi „comision de administrare credit”, urmand a fi datorat in continuare, conform perioadei mentionate in cuprinsul conventiei, in aceeasi valoare procentuala. Acest comision reprezinta costul pentru administrarea de catre Volksbank Romania a creditului din perspectiva riscurilor asumate de catre aceasta prin punerea la dispozitie a imprumutului. "

Avand in vedere ca OUG specifica clar faptul ca: "se limiteaza comisioanele aferente derularii contractului de credit la: comision de administrare credit, comision de penalizare pentru intarzierea la plata, comision de rambursare anticipata daca dobanda e fixa, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor; suplimentar, creditorul are dreptul sa perceapa doar comision de analiza dosar (numai in cazul in care accepta creditarea) si comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situatiile in care este prevazuta asigurare - excluse contractele de descoperit de cont, creditul de consum s.a.m.d.)", este corect ca in continuare sa se perceapa comisionul de risc de catre Volksbank Romania prin redenumirea lui in „comision de administrare credit”. Am dreptul ca si client al bancii sa refuz semnarea actului aditional prin care mi se solicita sa fiu de acord cu aceasta modificare si implicit cu plata in continuare a unui comision care nu este prevazut de lege? Eu inteleg ca, in conformitate cu OUG 50/2010, banca ar trebui sa elimine acest comision si sa imi inmaneze un nou grafic de rambursare din care sa rezulte ca datoria mea ca si client s-a diminuat cu valoarea ramasa a acestui comision calculata de la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 si pana la data incheierii contractului de imprumut existent.
Conform articolului din CAPITAL publicat in 08.09.2010, ca dupa data publicarii OUG/2010, ANPC a luat urmatoarele masuri: "pentru reclamaţiile cercetate, în urma cărora au fost constatate încălcări ale OUG 50/2010 în ceea ce priveşte comisionul de risc, au fost emise sancţiuni contravenţionale, amenzile aplicate fiind de 270.000 de lei. Totodată, a fost dispusă şi măsura de restituire a contravalorii comisionului perceput după data intrării în vigoare a actului normativ menţionat".

In speranta unui raspuns cat mai complet si urgent, va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Comision risc bancar antonia18 antonia18 Am primit de la Volksbank, o adresa oficiala prin care sunt chemata la banca pentru semnarea unui act aditional la un contract ipotecar pe 25 ani in care mi se ... (vezi toată discuția)
Comision redenumit liviklivik liviklivik care lege spune ca se pot redenumi comisionale, de ex: comisionul de risc/de monitorizare credit se redenumeste in comision de administrare credit (vezi toată discuția)
Comision de risc la brd ionut12345 ionut12345 am un credit de nevoi personale la BRD, nu foarte mare dar care avea comision de risc. spuna avea nu pentru ca ar fi disparut incepand cu luna asta ci pentru ... (vezi toată discuția)