avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... HG 400/2003 sau Norme metodologice de aplicare a L 230?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

HG 400/2003 sau Norme metodologice de aplicare a L 230?

Bun gasit.

Am avut o disputa cu presedintele AP, caruia i-am cerut explicatii pentru penalizari. Conform L 230, termenul de plata a cotelor de intretinere afisate pe lista este de 20 de zile, perioada dupa care AP poate stabili penalizari, numai dupa o perioada de 30 de zile de la depasirea termenului de plata. (art. 49 alin1) si 2) din L230/2007).
Din acest text reiese ca perioada dupa care se pot calcula penalitati ar fi de 20+30 zile, adica 50 zile.

Agramatul de presed cere sa i se arate lui "unde scrie ca dupa 20 de zile de la afisarea listelor de plata", ca el considera cele 20 de zile ca incepand cu 1 ale lunii, chiar daca listele se afiseaza pe data de 15 ale lunii.

Sa revin. In proiectul HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 230 din 2007, si, la art. 31, scrie ca "... cotele... vor fi achitate... in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata...",

in timp ce, in HG 400, la art. 25, se prevede ca " (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 15 zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. ..."

Asadar? Este in vigoare HG 400? S-a publicat in M.Of. proiectul pt. NM de aplicare a L 230?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:12, 29 Decembrie 2009

Penalitatile se calculeaza doar dupa 50 zile de la data afisarii listelor de plata; chiar daca inca nu au fost publicate normele de aplicare a Legii 230/2007, se subintelege asta.
Poate percepe penalitati restantierilor , fara respectarea acestui termen , in cazul in care asociatia e penalizata de catre furnizori pt. nerespectarea termenului de plata a facturilor lunare (care este de obicei sfarsitul lunii urmatoare celei pentru care s-a emis factura) .
HG 400 e in vigoare, doar ca art.61 din Legea 230 spune ca se abroga "orice dispozitii contrare" ...deci termenul de 15 zile e acum 20 ;)
Cind te referi la restantier, te referi la acea persoana care nu a mai platit cu lunile sau anii, sau in categoria asta intra si cel cu plata la zi, dar care isi plateste intretinerea inauntrul celor 50 de zile? In cazul meu, presed. refuza sa ia in considerare alin.2 al art. 49 din L230, spunind ca termenul de plata este (in viziunea lui) o facilitate prevzuta de lege, iar el nu acorda facilitati. Motiv pentru care, dupa fix 35 de zile de la afisarea listei, mi-a calculat penalizari, in rest fiind la zi cu intretinerea. Este normal si corect ca termenul de 20 de zile sa fie aplicat aleatoriu, sau pres da dovada de incompetenta in interpretarea textului de lege, sau chiar abuz? Multumesc.
Conf. legislatiei in vigoare doar dupa 50 zile de data afisarii listelor de plata se pot calcula penalitati.
S-au publicat si normee de aplicare lae Legii nr. 230/2007 si termenul de la care se calculeaza penalitati este de 50 de zile de la afisarea listelor.
bine v am gasit din nou,
m ar interesa si pe mine, daca, aceasta lege mai este in vigoare ?
Art.25 din HG 400/2003 ?
in speta ma intereseaza :

"...- Sistemul propriu de penalizari ... Nu se poate aplica asociatiilor care nu s-au transformat in asociatii de proprietari."

am citit toata legea nr 230 / din 6 iuie 2007, dar nu am gasit nimic referitor la asta, atunci, mai este in vigoare Art.25 din HG 400/2003
si a si dori sa imi confirmati daca am inteles eu bine ?
pana ce, o asociatie de locatari, nu intra in legalitate, maiprecis, nu devine as. de proprietari ( administratia din blocul meu, devenind doar anul acesta din as. de locatari, as. de proprietari ),
nu poate percepe sistem propriu de penalizare ?
mulutmesc anticipat pentru raspuns


Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment nelutody nelutody ajutor...este obligatoriu acest fond? eu i;)mi platesc lunar intretinerea,sau cat este suma maxima care se poate cere.,?;)multumesc, (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)