avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari

Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:05, 15 August 2016
Sistemul de penalizari se aproba prin hotarare a adunarii generale si se prevede in statutul asociatiei.

L230/2007
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Ce va intereseaza exact? Care e problema la dv. in asociatie?
cyan a scris:
Sistemul de penalizari se aproba prin hotarare a adunarii generale si se prevede in statutul asociatiei.

Sistemul propriu de penalizari se stabileste de comitetul executiv, asa cum prevede art. 30 din legea 230/2007; legea nu prevede nicaieri ca sistemul propriu de penalizari se aproba prin hotararea adunarii generale. Adunare generala hotaraste doar procentul ce se aplica si care poate fi de maxim 0,2%/zi.
Dar sa vedem care este nedumerirea initiatorului acestei discutii.

@Adriantot, ce-i corect e corect!:)
Daca in Comitetul executiv s-a hotarat , de exemplu, ca pentru restantele la intretinere care depasesc suma de 500 RON sa se calculeze penalitati in valoare de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere de la data scadenta, trebuie consultata Adunarea Generala ?

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere Koruneru Koruneru In cazul in care un locatar nu achita fondul de rulment, sau fondul de rulment acopera partial valoarea intretinerii si are mai multe luni restante, de cand se ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere  Cum vi se pare 0.2% din suma restanta, penalitate pe ziua de intarziere cu plata intetinerii? Mi se pare enorm, in conditiile in care restatnta nu presuune ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)