avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... HG 400/2003 sau Norme metodologice de aplicare a L 230?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

HG 400/2003 sau Norme metodologice de aplicare a L 230?

Bun gasit.

Am avut o disputa cu presedintele AP, caruia i-am cerut explicatii pentru penalizari. Conform L 230, termenul de plata a cotelor de intretinere afisate pe lista este de 20 de zile, perioada dupa care AP poate stabili penalizari, numai dupa o perioada de 30 de zile de la depasirea termenului de plata. (art. 49 alin1) si 2) din L230/2007).
Din acest text reiese ca perioada dupa care se pot calcula penalitati ar fi de 20+30 zile, adica 50 zile.

Agramatul de presed cere sa i se arate lui "unde scrie ca dupa 20 de zile de la afisarea listelor de plata", ca el considera cele 20 de zile ca incepand cu 1 ale lunii, chiar daca listele se afiseaza pe data de 15 ale lunii.

Sa revin. In proiectul HG pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 230 din 2007, si, la art. 31, scrie ca "... cotele... vor fi achitate... in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata...",

in timp ce, in HG 400, la art. 25, se prevede ca " (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 15 zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. ..."

Asadar? Este in vigoare HG 400? S-a publicat in M.Of. proiectul pt. NM de aplicare a L 230?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:12, 29 Decembrie 2009
Tinand cont de fondul de rulment...penalizarile ar trebui sa se aplice dupa..90 de zile...deoarece prima luna este asigurata din fond
Armenteros a scris:

Singurele acte normative care reglementeaza organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari sunt Legea 230/2007 si Normele de aplicare din HG 1588/2007.

multumesc ! mi ati usurat astfel cautarile :)
proprietaru a scris:

Tinand cont de fondul de rulment...penalizarile ar trebui sa se aplice dupa..90 de zile...deoarece prima luna este asigurata din fond


aveti dreptate , dar la noi in bloc, a disparut si fondul de rulment ! :(
proprietaru a scris:

Tinand cont de fondul de rulment...penalizarile ar trebui sa se aplice dupa..90 de zile...deoarece prima luna este asigurata din fond

Iar faceti afirmatii nefondate si dv stiti foarte bine acest lucru.
Stim ca sunteti profesionist in asociatii, iar afirmatia dv este facuta numai pentru a starni controverse.
Concret trebuie sa stiti ca fondul de rulment este obligatoriu, conform legii 230/2007 si normelor.
Apoi, asa cum s-a explicat de multe ori acest fond de rulment acopera cheltuielile asociatiei pentru o luna. Dar care luna? Luna in curs, nu luna urmatoare. Adica in perioada 1-30 noiembrie asociatia de proprietari face anumite cheltuieli. La fel face cheltuieli si in perioada 1-18 decembrie, pana la afisarea listelor aferente lunii noiembrie: salarii pe noiembrie, furnizori de utilitati, servicii, avarii, etc. De unde are asociatia bani sa faca acestea? Din fondul de rulment.
Si-acesta se epuizeaza in acea luna ca atat este dimensionat si nu in 90 de zile, ca vin alte facturi peste asociatie, luna de luna.
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment nelutody nelutody ajutor...este obligatoriu acest fond? eu i;)mi platesc lunar intretinerea,sau cat este suma maxima care se poate cere.,?;)multumesc, (vezi toată discuția)
Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)